latinica  ћирилица
24/10/2018 |  16:18 ⇒ 22:33 | Аутор: РТРС

На Сајму књига вриједна дјела из Српске

На 63. Међународном сајму књига у Београду представљен је богат програм нових наслова из Републике Српске.

Представљена су, између осталих, нова издања Академије науке и умјетности Републике Српске, с акцентом на други том Енциклопедије Републике Српске.

АНУРС је представила нове књиге из области лингвистике, биологије, геологије, енергетике, али и круну своје издавачке дјелатности - други том Енциклопедије Републике Српске. Обухваћене су одреднице од слова В до Г, а сама Енциклопедија је лична карта Републике Српске и незаобилазан приручник систематизованих знања из свих области.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић рекао је да овај том обухвата око 1.450 одредница са 25 карата, 300 фотографија, као и да су подаци сигурне провенијенције и да није било дозвољено да буде унесен било који податак, а да претходно није био вишеструко провјерен.

Представљена је и књига "Арбитража за област Брчко - спор или фарса стољећа", академика Витомира Поповића. Архив Републике Српске и Архив СПЦ представили су заједничка издања "Српска православна црква и руска емиграција 1920-1940" Радована Пилиповића и "Руска емиграција у Бањалуци", аутора Зорана Мачкића.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да је Мачкић двадесетак година истраживао руску емиграцију у Бањалуци, па и руску емиграцију у Босанској Крајини, односно у Врбаској бановини од 1929. до 1941.

Директор Архива СПЦ Радован Пилиповић навео је да је допринос руске емиграције развоју српске културе, духовном животу, и уопште српском идентитету, био немјерљив у том периоду, те да су жељели да се томе два архива достојно одуже.

Промовисано је и више нових поетских и прозних издања Удружења књижевника Републике Српске, као и "Антологија пјесника Републике Српске" на пољском језику. Академија умјетности из Бањалуке представила је издање "Гудачки квартети Владе С. Милошевића", које прате и два носача звука, а саиздавач је РТРС.

Приређивач овог издања Саша Пауновић каже да је ово прва промоција музике Владе Милошевића која је била помало остављена по страни скоро тридесетак година, тако да је ово својеврстан начин да се одужимо нашем академику, професору, а првенствено композитору.

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске представиће монографију "Не заборави, вољена земљо" и Зборник радова са округлог стола "Страдање Срба у посљедњој деценији 20. вијека", а предвиђена је и промоција пројекта "Душу нису убили" на енглеском, њемачком и руском језику.