latinica  ћирилица
24/10/2018 |  22:15 ⇒ 22:23 | Аутор: РТРС

На Сајму књига у Београду вриједна дјела из Републике Српске

На Београдском сајму књига представљена издања аутора из Републике Српске. Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске представила је монографију "Не заборави, вољена земљо" и зборник радова са округлог стола "Страдање Срба у посљедњој деценији 20. вијека".
Сајам књига Београд 2018. - Фото: РТРС
Сајам књига Београд 2018.Фото: РТРС

Промовисан је и заједнички рад ауторки Мире Лолић Мочевић и Драга Мастиловића "Душу нису убили".

Велико интересовање је било на промоцији нове књиге Емира Кустурице "Шта ми ово треба", у којој је главни симбол нобеловац Иво Андрић и његова мисао - да је човјек дужан свом завичају.

Монографијом под насловом "Не заборави вољена земљо" Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске обједињује страдање 131 српске породице које су у протеклом рату изгубиле три и више чланова. Пројекат је започет 2008. године.

Иста организација промовисала је и Зборник радова са округлог стола у организацији Владе Републике Српске, на којем су изнијети стручни реферати о страдању Срба у посљедњој деценији прошлог вијека.

Свједочења и историјске чињенице о српској голготи западно од Дрине налазе се и у књизи "Душу нису убили", која је преведена на руски, енглески и њемачки језик.

Режисер Емир Кустурица представио се сајамској публици као писац књиге "Шта ми ово треба".

"То је дневник у коме ја реагујем на вријеме у којем живим и на велике промјене које су од тог рата деведесетих година па до оног што је донио мир, и та меморија која није могла да се избрише, коју сам заправо биљежио и хтио да остане као неки документ", истиче Кустурица.

Сутра, четвртог дана Међународног сајма књига, посјетиоце штанда Републике Српске очекује богат програм, од десет различитих промоција часописа и књига.