latinica  ћирилица
31/10/2018 |  11:18 | Аутор: СРНА

Ле Дријан: Париз не одбацује могућност увођења санкција Ријаду

Француска не одбацује могућност увођења санкција Саудијској Арабији уколико се испостави да су саудијске власти умијешане у убиство саудијског новинара Џамала Кашогија, изјавио је француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан.
Жан Ив Ле Дријан (Фото:Jutjub)) -
Жан Ив Ле Дријан (Фото:Jutjub))

Париз је позвао Ријад, који је већ неколико пута мијењао причу, да открије истину о случају, идентификује оне који стоје иза убиства и да их казни.

"Захтијеваћемо истину све док се не разјасне и објаве све околности у вези са случајем, као и то ко је одговоран за убиство. За сада немамо истину", рекао је Ле Дријан Радију РТЛ.

Он је истакао да ће бити предузете мјере против оних који су одговорни за убиство и додао да не одбацује могућност увођења санкција Саудијској Арабији, која је озбиљан купац француског оружја, као и луксузних и других производа.

Ле Дријан је рекао да је Њемачка преурањено реаговала саопштењем да прекида извоз оружја Ријаду и да треба сачекати да буду пронађени они који су одговорни за убиство новинара "Вашингтон поста".

Француски министар нагласио је да продаја француског оружја Саудијској Арабији представља тек седам одсто укупног извоза оружја из Француске и да Париз у том смислу не зависи од Ријада.

Кашоги је нестао 2. октобра, након што је посјетио саудијски Конзулат у Истанбулу.

Власти у Ријаду у први мах су саопштиле да им није познато шта се догодило са Кашогијем, да би касније признале да је саудијски новинар, који је живио у САД, "грешком убијен у тучи" у згради Конзулата.