latinica  ћирилица
07/11/2018 |  15:55 ⇒ 08/11/2018 | 08:25 | Аутор: РТРС

Обрен Петровић избрисан из чланства СДС-а

Обрен Петровић, градоначелник Добоја искључен је из СДС-а, због, како је саопштено, ставова изнесених у јавности који нису у складу са званичном политиком странке.

Смјена је услиједила дан након што је Петровић поновио да је његова подршка Додиковом позиву за јединство у Сарајеву неспорна , а да ће добојска СДС са СНСД-ом сарађивати и на републичком нивоу.

Обрен Петровић избрисан је из чланства Српске демократске странке, поручио је у саопштењу њен предсједник Вукота Говедарица. Позвао је чланове и симпатизере СДС-а у Добоју да се што прије организују и сачувају странку од мешетара и трговаца, чији је, каже, једини интерес да што више гомилају лично богаство и то све под плаштом заштите Републике Српске и српског народа.

- СДС у Добоју не смије да изгуби на тежини и треба да се врати оној политици и путу који је водио покојни Бранислав Гарић. Заједно ћемо пребродити и ове тешке дане тако што нећемо дозволити да нас неодговорни појединци јефтино продају и изручују онима који хоће да СДС нестане, наводи се у саопштењу.

У добојској СДС кажу да још нису званично добили одлуку о искључењу Обрена Петровића из странке и да су једине информације које имају, оне из медија. Сједницу Градског одбора заказали су за петак.

- Наравно да ћемо размотрити да ли ће стићи та одлука и расправити на Главном одбору и донијети одређене закључке како и шта у наредном пероду да ради Градски одбор СДС-а, истакао је Борис Јеринић, ГО СДС из Добоја.

За Говедаричину одлуку нису знали ни чланови Главног одбора странке. Не желећи да је коментаришу, поручују тек да политика странке мора бити јединствена и дефинисана на Главном одбору и да не би требало да буде одступања.

- Не могу коментарисати појединачне одлуке предсједника СДС-а. То је право које он извлачи из Статута и он је најбоља особа за коментар такве одлуке. Лично нисам о њој упознат, нагласио је Мирко Шаровић, члан ГО СДС.

Шта мисле о оваквом начину рада страначког руководства, чланови добојске СДС поручили су на претходној сједници Градског одбора, када је Петровић добио једногласну подршку за своје ставове у вези са сарадњом са СНСД-ом.

- То значи неупитна подршка, и у НСРС и у БиХ. Немамо ми никаквих тражења и захтјева, него имамо да се настави оваква подршка какву смо до сада имали, нагласио је Петровић.

Иако је Петровић из странке искључен дан након састанка са предсједником Српске, Додик је рекао да је то унутрашња ствар СДС-а и да он нема никакве везе с тим.

- Ако има везе, отићи ћу сутра у Гацко па нека искључе и Говедарицу. Што би било везе са мном, то су њихове унутрашње ствари. Ја сам као предсједник ишао у Добој да видим како стоје пројекти. Ако се неком није свидјело и ако је то разлог, то нек објасни својој структури, ја с тим немам ништа, рекао је Додик.

Да ипак није разговарано искључиво о пројектима, показује и договор да се два посланика СДС-а из Добоја прикључе већини у Народној скупштини Републичке Српске коју предводи СНСД, као и да Петровић, као посланик у парламенту БиХ, буде дио посланичке већине заједно са СНСД-ом.

- То је одлука добојског СДС-а. Ја то прихватам и веома ми је драго што се то десило, нагласио је предсједник Републике Српске.

Из СДС поручују да ће се органи странке ускоро изјаснити о свим отвореним питањима, увјерени да ће из овога изаћи чвршћи и јачи, без обзира на одлазак појединаца којима, кажу, очито и није било мјесто у СДС-у. Међутим, не треба заборавити да је на протеклим изборима СДС само у Добоју побиједила на свим нивоима, па би искључивање Петровића могло да представља до сада најснажнији ударац овој странци.