latinica  ћирилица
08/11/2018 |  07:39 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Дан општине Невесиње и сјећање на Митровданске битке (ФОТО)

У Невесињу се данас обиљежава Митровдан - Дан општине. Биће одржан низ манифестација као знак сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године - симбол одбране источне Херцеговине, у којима су погинула 64 борца Војске Републике Српске, а више од 950 је рањено.

Светом архијерејском литургијом коју у Цркви Светог Вазнесења Христовог у Невесињу служи умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, почело је обиљежавање Митровдана.

Литургији присуствује изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, народни посланици Илија Таминџија, представници општинских борачких организација из Херцеговине, општински званичници и бројни грађани Невесиња.

Након литургије планирано је полагање вијенаца код Споменика слободе, а након тога слиједи свечана академија, обраћање званичника и умјетнички програм у обновљеном Дому културе "Небојша Глоговац".

Претходно ће владика Димитрије освештати обновљени Дом културе који носи назив по недавно преминулом српском глумцу Небојши Глоговцу, чије је поријекло из Херцеговине.

Невесиње данас обиљежава Митровдан - Дан општине, па ће у порти Саборног храма биће обављен славски обред.

Невесиње - служена Света архијерејска литургија у Цркви Светог Вазнесења Христовог (Фото: СРНА)

Манифестацијама у Невесињу, у знак сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године, присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине народни посланици Слободан Протић и Илија Таминџија, те предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Очекује се долазак званичника Српске и Србије, представника борачких организација, завичајних удружења, сабораца и гостију.

Митровдан се с посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње и Херцеговина.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750. Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, а 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у Одбрамбено-отаџбинском рату, јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ, које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње ради спајања с Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.

Обиљежавање Митровдана, крсне славе Борачке организације Републике Српске, почело је јуче када је изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио девет постхумних одликовања Медаља заслуга за народ породицама погинулих бораца Војске Републике Српске из Невесиња, Гацка и Требиња.

Уочи Митровдана, у Спомен-соби је служен помен борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату. Потом ће за породице погинулих јунака бити организован пријем код начелника општине.

Дводневну манифестацију поводом Митровдана организују Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, Борачка организација Републике Српске и општина Невесиње.