latinica  ћирилица
08/11/2018 |  13:17 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Бањалука: До 17. новембра филмови поводом вијека од завршетка Великог рата

У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци од 11. до 17. новембра биће приказано седам документарно-играних филмова и драма, поводом обиљежавања стотину година од завршетка Првог свјетског рата.
Народно позориште Републике Српске -
Народно позориште Републике Српске

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је на конференцији за новинаре да ови филмови на најбољи начин осликавају сву голготу Првог свјетског рата, значај и ликове који не смију бити заборављени.

Новаковић је додао да ће пројекције бити одржане у знак захвалности онима који су изнијели Први свјетски рат.

"Овај рат је за простор на којем ми живимо многоструко значајнији него за нека друга подручја која га обиљежавају, јер је БиХ тада након шест вијекова ропства први пут била слободна", нагласио је Новаковић.

Он је додао да су позвали ученике, студенте и све грађане да дођу и погледају филмове.

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић објаснио је да је основни мотив да се у Бањалуци представе ови филмови, посвећени култури сјећања.

"Морамо се сјећати тог периода, јер ако не знамо шта је било, не знамо ни шта смо данас, нити шта ћемо бити сутра", рекао је Николић.

Николић је подсјетио да је Србија из рата изашла са 28 одсто мање становништва, него што је имала када је ушла у рат.

Историчар Зоран Пејашиновић рекао је да је ријеч о изузетним филмовима који су настали у посљедњих неколико година, а свједоче о страшним годинама које су снашле Србију од 1914. до 1918. године, у којима је живот изгубило око 1.247.000 становника - више него што Република Српска данас има укупно.

"Скоро сваки други војно и биолошки способан мушкарац погинуо је у том рату и то је жртва које се морамо сјећати", нагласио је Пејашиновић.

Пејашиновић је истакао да су у филмовима ангажовани најзначајнији интелектуалци Србије када је ријеч о историји, јер су саговорници најугледнији српски историчари.

Филмови ће бити приказивани сваке вечери од 11. до 17. новебра, од 19.00 часова у Народном позоришту, а улаз на све пројекције је слободан.

Организатори су Генерални конзулат Србије у Бањалуци и Народно позориште Републике Српске.