latinica  ћирилица
12/11/2018 |  21:35 ⇒ 21:37 | Аутор: СРНА

Ђаковић: "Први кадар" препознао мисију културе и филма

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић оцијенила је вечерас у Источном Сарајеву да је Међународни филмски фестивал "Први кадар" препознао два најважнија стратешка опредјељења Министарства - развој публике и децентрализацију културе.
Тања Ђаковић - Фото: СРНА
Тања ЂаковићФото: СРНА

"Стога и не чуди да је `Први кадар` ове године на нашем конкурсу изабран као најбољи и то са максималном оцјеном и бројем бодова. Вјерујем да ће фестивал и ове године оправдати и надмашити наша очекивања и повјерење", рекла је Ђаковићева отварајући 12. по реду "Први кадар" у Источном Сарајеву.

Она је истакла да је мото овогодишњег фестивала "Први кадрирај!", те да се истовремено одржава из Источном Сарајеву и у Зворнику.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске сваке године од настанка `Првог кадра` пружа континуирану подршку овом фестивалу, зато што је то један од четири најважнија филмска фестивала у Српској", рекла је Ђаковићева.

Према њеним ријечима, филм и филмска умјетност су одлични амбасадори културе и зато их треба још више подржавати и његовати.

Честитке за одличну организацију фестивала, као и изразе добродошлице и гостопримства учесницима овогодишењг "Првог кадра" и бројним гостима и посјетиоцима упутили су и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, градоначелник Зворника Зоран Стевановић и замјеник начелника Источне Илиџе Зоран Аврам.

Одлуком Савјета фестивала Плакета "Лик кнеза Павла" за допринос развоју филмске умјетности у Републици Срспкој и БиХ додијељен је Академији умјетности Бањалука - Студијском програму Драмске умјетност - Филмски и ТВ смјер, а награду је у име Академије примио професор Драшко Гајић.

Церемонији отварања присуствовали су многобројни гости и званице, међу којима представници амбасада Србије, Руске Федерације и Бугарске у БиХ.

Овогодишњи "Први кадар" одржава се до суботе, 17. новембра, у Источном Сарајеву и Зворнику под мотом "Први кадрирај!".

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Срспке, а ову јединствену манифестацију подржали су Удружење филмских радника БиХ, општина Источна Илиџа, општина Источно Ново Сарајево и Град Зворник.

Медијски покровитељи су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.