latinica  ћирилица
16/11/2018 |  11:14 ⇒ 11:44 | Аутор: РТРС

У Бијељини промовисана књига Емира Кустурице "Шта ми ово треба"

Послије Бањалуке и Београда, књига Емира Кустурице "Шта ми ово треба" промовисана је синоћ и у Бијељини. У препуној сали Народне библиотеке "Филип Вишњић" о књизи су говорили писац и књижевни критичар Мухарем Баздуљ, Манојло Вукотић, власник Издавачке куће "Вукотић медиа" и аутор Емир Кустурица.То је трећа Кустуричина књига и садржи дневничке записе у посљедњих 25 година, од рата у БиХ, па до данашњих збивања у земљи и свијету.

Записи у овој књизи немају намјеру да одговоре на питања, нити да разријеше велике дилеме.

Све је ту настало из потребе да свједочим о времену у којем живим и оставим траг онима који ће у будућности провјерити да ли је све ово требало, истакао је аутор Емир Кустурица.

Књига, између осталог, садржи драматичне епизоде о снимању филма "Подземље", полемике с јавним личностима из Сарајева, свађе и мирења са Абдулахом Сидраном.

Кустурица наводи и зашто не може бити муслимански издајник ако није муслиман, зашто није ни Бошњак, зашто је срастао са српском културом и хришћанством, зашто воли Републику Српску и Русију, зашто Србији не дају да буде и исток и запад.

На промоцији су о књизи говорили Манојло Вукотић, власник издавачке куће "Вукотић медиа" и писац и књижевни критичар Мухарем Баздуљ.

У књизи су и полемике и одговори на нападе разних француских љевичарских филозофа, презир према Фејсбуковим "септичким јамама", узбудљиви и искрени разговори с Марадоном, али и ставови о свјетској политици и глобализацији.