latinica  ћирилица
18/11/2018 |  15:46 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

У требињском затвору казну служе и друштвено корисним радом

Казнено - поправни завод Требиње, једна од шест таквих установа у Републици Српској, затвореницима пружа могућност радно-окупационе терапије. Осуђеницима и притвореницима та могућност је пружена на основу одредби Закона о извршењу кривичних санкција.

С обзиром на то да је Казнено-поправни завод у Требињу установа полуотвореног типа, пословима унутар установе и кроз радне групе, радно-способним лицима пружена је могућност да вријеме боравка у установи дијелом проведу радно.

Сами граде спортски терен, а у свом одјељењу у Дужима, раде у фармама свиња и кока - носиља.

Ове године, КПЗ је, на јавни позив Града, добио 20 хектара земљишта у Мокром пољу, на 30 година коришћења.

Циљ је да притвореници и осуђеници, кроз рад, донесу корист друштву и, када изиђу из установе, да се нормалније врате свакодневном животу.

"На крају крајева, оваква лица доприносиће развоју установе и града, тиме што ће правити нове производе. Овај примјер треба да слиједе и други КПЗ у Републици Српској", наводи Лука Петровић, градоначелник Требиња.

"Овим друштво показује да се није одрекло таквих лица, осуђују се њихова лоша дјела, а не они као људи, пружена им је прилика да се докажу у позитивном свјетлу", каже Славиша Јанковић, директор Казнено - поправног завода Требиње.

Нажалост, око 60 одсто њих који издржавају казне су повратници у кривичним дјелима или прекршајима.

Казнено-поправни завод, у присуству представника локалних и републичких институција, установа и предузећа с којима Завод сарађује, прославио је крсну славу Милостиви Самарјанин.