latinica  ћирилица
19/11/2018 |  19:08 ⇒ 20/11/2018 | 08:06 | Аутор: РТРС

Сутра инаугурација чланова Предсједништва БиХ

У Сарајеву, у згради Предсједништва БиХ, сутра ће дужност преузети новоизабрани српски члан Милорад Додик, као и бошњачки Шефик Џаферовић и хрватски Жељко Комшић. Ово је седми сазив Предсједништва у послијератној дејтонској БиХ, а први предсједавајући биће Милорад Додик.

Након што им предсједник ЦИК-а БиХ Бранко Петрић уручио сертификат којим се потврђује избор за чланове Предсједништва, Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић изговориће текст свечане изјаве. Када га сва тројица потпишу, сматра се да је инаугурација завршена.

Нашој екипи није дозвољено да уђе у зграду Предсједништва и сними посљедње припреме пред конститутивну сједницу због, како су рекли, организационих и безбједносних разлога.

Умјесто тога послали су нам слику свечаног салона. Остаје непознато хоће ли током инагуаралне сједнице уз заставу БиХ бити и застава Републике Српске, што је тражио Милорад Додик.

Од октобра 1996. године на мјесту члана Предсједништва БиХ из Републике Српске измијењало се осам српских политичара из четири различите партије.

Осим Мирка Шаровића, сви су дочекали крај мандата.

Милорад Додик је први који је заклетву положио пред Народном скупштином Републике Српске, већину времена, како је најавио проводиће у кабинету у Источном Сарајеву.

Момчило Крајишник поздравља Додикову намјеру и подсјећа да су у његовом мандату сједнице Предсједништва наизмјенично одржаване у Сарајеву и Српском Сарајеву.

- То је нешто што треба поздравити јер сваки народ у БиХ преко својих представника, а чланови Предсједништва су најистуренији представници, мора остварити равноправоснт. Ову одлуку поздраљвам да се осјети рад Предсједништва и на српском дијелу Сарајева, рекао је Крајишник, који је функцију српског члана Предсједништва обављао у периоду од 1996. до 1998. године.

Долазак Милорада Додика у Сарајеву огроман је безбједносни изазов. Додик је и сам рекао да неће дозволити да га чувају они који су до јуче хтјели да га хапсе. Из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ одговарају да преузимају лично обезбјеђење Милорада Додика.

- У складу са договором са Кабинетом предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, од 20. новембра 2018. године предузећемо одговарајуће мјере и радње осигурања наведене штићене особе као и објеката у којима борави, наводи се у одговору из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ.

Једно је сигурно, припадници МУП-а Републике Српске обезбјеђиваће сутра Милорада Додика који у послијеподневним часовима у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву организује свечани пријем за више стотина домаћих и страних званица, и то у преносу на Телевизији Републике Српске.