latinica  ћирилица
21/11/2018 |  09:17 | Аутор: СРНА

Крајишник: Вратити Дејтон изворним принципима

Први предсједник Народне скупштине Републике Српске Момчило Крајишник оцијенио је да Српска не може бити задовољна оним што је остало од изворног Дејтонског споразума и да га је потребно вратити приближно или у потпуности изворним принципима.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

"По једнима је Дејтонским споразумом заустављен рат, други су мислили да је то трајно рјешење, а постоје и трећи који су мислили да је то привремено рјешење и да ће доћи до унитарне БиХ, подјеле или укидања", рекао је Крајишник Срни у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, све што се дешавало у претходне 23 године од закључивања Дејтонског споразума јесте једна историја.

"Било је трауматичних потеза јер је био велики утицај незграпних представника међународне заједнице који нису знали суштину нашег живота", констатовао је Крајишник, који је био члан делегације Републике Српске на преговорима у Дејтону.

Он је истакао да је потребно направити ревизију ревидираног Дејтонског споразума који данас постоји.

"Не може овакав Дејтонски споразум какав је сада бити добра основа за опстанак БиХ, јер је промијењен 100 пута, увијек је неко из њега узео шта му је одговарало, узео неку надлежност и пренио на ниво БиХ", објаснио је Крајишник.

Он је поручио да БиХ не може функционисати ако се некоме нешто намеће и ако се сви у БиХ не уважавају.