latinica  ћирилица
22/11/2018 |  09:19 ⇒ 09:23 | Аутор: srpskainfo.com

Први "Филм Форум Бањалука" 29. и 30. новембра на тврђави Кастел

Дводневна конференција "Филм Форум Бањалука" посвећена развоју филмске индустрије у Босни и Херцеговини, као и њених економских и туристичких потенцијала, одржаће се 29. и 30. новембра, у Каменој кући тврђаве Кастел у Бањалуци.
Филм форум (фото: facebook.com/FilmForumBL) -
Филм форум (фото: facebook.com/FilmForumBL)

Овај јединствени догађај угостиће афимирнисане филмске професионалце из региона који су остварили међународне каријере, а састојаће се од пет панела и три радионице са студентима.

Конференција ће, поред стручњака из области филма, окупити и многобројне представнике власти, јавних институција и цивилног сектора, као и студенте, али и љубитеље седме умјетности.

Продуцент у Визарт Филму Зоран Галић истакао је да је "Филм Форум Бањалука" покренут у циљу стицања нових искустава и побољшању услова за филмске раднике и филмску продукцију код нас.

– Посљедњих двадесет година свједоци смо великих промјена у начину финансирања, производње и дистрибуције филмова у Европи и овом конференцијом желим да то искуство новог приступа представимо филмским ауторима и продуцентима из Бањалуке и БиХ. Вјерујем да ће нова познаства произвести нове копродукције и да ћемо кроз ‘Филм Форум Бањалука’ покренути ову важну грану креативне индустрије – истакао је Галић.

Програм "Филм Форум Бањалука" представиће четири панела који ће обухватити теме: филмски фондови, документарни филм, први филм и алтернативна дистрибуција. Током два дана форума, паралелно са панелима, одржаваће се и радионице са младим филмским ауторима, глумцима и продуцентима на теме изазова и могућности приликом продукције документарних филмова и кастинга.

Овај сегмент програма ће чинити: Тимка Грин – "Теоретски и практично до успјешне аудиције", Борис Митић – "Како снимити Ништа?", Амра Бакшић Чамо – "Крв и зној продукције нискобуџетног филма". Конференцију "Филм Форум Бањалука" организују продукцијска кућа Визарт Филм и Деск Креативна Европа БиХ. Већ сада влада велико интересовање учесника за овај догађај.

Сви заинтересовани учесници се могу пријавити путем званичне странице, гдје могу пронаћи више информација о програму догађаја, темама, предавачима и панелистима. Пријаве су бесплатне, а број мјеста је ограничен.