latinica  ћирилица
23/11/2018 |  13:43 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Вишковић одржао састанке са привредницима и синдикатима (ФОТО)

Мандатар за састав нове Владе Радован Вишковић након консултација са представницима опозиционих политичких партија, наставио је састанке са привредницима и синдикатима.

У Административном центру Владе Српске одржан је састанак са представницима Привредне коморе Републике Српске.

Висковић са представницима Привредне коморе (ФОТО:РТРС)

Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске истакао је да је овај састанак био прилика да се разговара како у наредном периоду остварити још квалитетнију сарадњу.

"Исказали смо наше виђење шта треба да се учини да би се направио позитиван помак у смислу креирања квалитетнијег пословног амбијента, а самим тим стварање услова за бољи стандард запослених и боље пуњење буџета", навео је Ђурић.

Да би ишли напријед, каже неопходно је тражити начин да се дође до растерећења привреде, како по питању парафискалних намета, тако и када су у питању доприноси.

"То би био један од предуслова како да повећавамо плате запослених и учинимо корак напријед да смањимо одлив становништва", рекао је Ђурић.

Након тога Вишковић се састао и са представницима Уније удружења послодаваца Српске

Висковић са представницима Уније удружења послодаваца (ФОТО:РТРС)

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић навео је да су ово били први разговори о начину рада и сарадње у наредне четири године.

- Нас посебно радује што будући предсједник Владе долази из привреде, а са којим смо и раније радили и сарађивали. Наш први утисак јесте да ћемо имати успјешну сарадњу у складу са економским могућностима које тренутно имамо - истакао је он.

Шкребић је рекао да се наставља реализација Меморандума који је са Владом потписан крајем прошле године.

- Остала су нам два закона за реализацију према Меморандуму - Закон о дјечијој заштити, гдје ће од Нове године и доприноси бити враћани послодавцима за породиљско одсуство у износу од 50 одсто, а од краја наредне године у бруто износу. Оно што још није завршено јесте порез на добит. Тражимо финансијску дисциплину - да сви платимо обавезе, али да те обавезе у наредном периоду буду ниже. За свако смањење пореза и доприноса, ми преузимамо да повећамо лична примања радника - рекао је он.

Одржан је састанак са представницима Савеза синдиката Српске, а након тога услиједио је и састанак са представницима Конфедерације синдиката Републике Српске.

Вишковић је истакао да заједнички циљ остаје унапређење материјалног положаја радника у Републици Српској и подсјетио да је Влада у претходном периоду бројним мјерама показала социјалну осјетљивост, између осталог и повећањем најниже плате, те повећањем плата у реалном и јавном сектору.

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је након састанка са Вишковићем да ће овај савез дати свој допринос тако што ће кроз вођење коректног социјалног дијалога покушати већ у првом кварталу наредне године да се дође до рјешења за повећање плата свим радницима, као и најниже плате, те потписивања општег колективног уговора.

Она је напоменула да су захтјеви Савеза синдиката повећање плата свим радницима, повећање најниже плате, измјене и допуне Закона о раду, те измјене и допуне Закона о посредовању при запошљавању.

Вишковић са представницима Савеза синдиката (Фото: РТРС)

Предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тепавчевић рекао је да је на консултацијама са мандатаром за састав нове владе разговарано о најбољим законским рјешењима која би водила побољшању положаја радника кроз повећање зарада, те да се заустави одлив радне снаге из Српске.

Према његовим ријечима, тим законским рјешењима би се унаприједиле и поједине организације и предузећа јер је, како каже, сигурно да у неким, нарочито оним чији је власник држава, више нема простора за недомаћински однос.

Вишковић се састао и са представницима Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Вишковић и представници Занатско-привредне коморе Српске истакли су да је потребно смањити парафискалне намете, сиву економију и рад на црно.

На данашњим консултацијама наглашено је да је важно заједнички дефинистати и спроводити мјере које ће додатно стимулисати предузетничку активност у Српској с циљем повећања запослености и стварања динамичне привредне атмосфере која је предуслов за стабилан економски раст, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Вишковић са представницима Занатско-предузетничке коморе (Фото: РТРС)

Мандатар Радован Вишковић завршио је консултације о формирању нове Владе Републике Српске са представницима опозиционих партија.