latinica  ћирилица
23/11/2018 |  10:05 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Вишковић са опозицијом и социјалним партнерима: Уважавам приједлоге (ФОТО)

Мандатар за састав Владе Републике Српске Радован Вишковић, састанцима са представницима опозиционих партија, Коалиције "Заједно за БиХ" и самосталним посланицима, наставио је консултације о формирању нове Владе. Увјерава да ће, у првој половини децембра, бити завршен процес формирања републичке извршне власти чији задатак ће бити очување институција и јачање реалног сектора. То је поручио и социјалним партнерима.

Након што је Радован Вишковић обавио консултације са представницима СДС-а и Коалиције "Заједно за БиХ" у Административном центру Владе одржао је састанак и са представницима ПДП-а, али и групом Обрена Петровића.

Састанак Вишковића са групом Обрена Петровића (ФОТО: РТРС)

 На састанку са Вишковићем били су и представници ПДП-а Игор Црнадак, Перица Бундало и Јелена Тривић.

 Састанак Вишковића са представницима ПДП-а (ФОТО:РТРС)

Црнадак је рекао да неће подржати Владу, иако је, како каже, Вишковић дао неке добре идеје које ће бити тешко спровести јер ће његова влада бити влада континуитета политика које су биле лоше.

"Бојим се да је нереално очекивати да, када имате такву поставку, дође нешто баш добро", сматра Црнадак.

Раније је мандатар за састав нове Владе разговарао и са Едином Рамићем представником Коалиције "Заједно за БиХ".

Састанак Вишковића са Едином Рамићем

Рамић је рекао да је значајно што ће пажња нове Владе Републике Српске бити усмјерена на реални сектор и запошљавање, а с циљем унапређења стандарда грађана.

Након консултација са Вишковићем, Рамић је истакао да су разговарали о политикама које нова Влада жели да спроведе и осталим значајним питањима.

"Нисмо разговарали о министарским позицијама, јер вјерујем да би било мало и 30 министарства у односу на политичке субјекате који су заинтересовани да буду у владајућој већини", додао је Рамић.

Он је истакао да је на консултацијама било ријечи и о проблемима са којима се суочава повратничка популација.

"СДА, из које долазим, ће овдје евентуално договорити сарадњу са СНСД-ом, али и на нивоу БиХ. Нисмо били у прилици да разговарамо о моделитетима сарадње, осим генералног опредјељења да желимо да радимо заједно на доборбит грађана. Уз ово мислим и да би логична сарадња на нивоу БиХ била и са ХДЗ-ом БиХ", навео је Рамић.

Први састанак Вишковић је обавио са представницима Српске демократске странке. Састанку у Владу присуствовали су Вукота Говедарица, Милан Миличевић и Миладин Станић.

Мандатар за састав нове Владе изразио је увјерење да ће процес формирања републичке извршне власти бити завршен у првој половини децембра и нагласио да ће приоритети у раду Владе остати институционална стабилност и економски развој, уз инсистирање на принципима стручности и одговорности.

Вишковић је након разговора са делегацијом СДС-а, коју је предводио предсједник странке Вукота Говедарица, упознао представнике те странке о основним програмским принципима на којима ће функционисати рад Владе, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Састанак Вишковића са представницима СДС

Саговорници су, у оквиру ових консултација, истакли да је важно одржавати континуиран дијалог са свим партнерима у друштву и подржавати иницијативе које су од интереса за грађане Српске.

Вишковић је истакао да су разговори са свим политичким партијама у процесу формирања власти одлика демократског друштва, те да очекује да сви политички субјекти у Српској у наредном периоду покажу политичку зрелост и јединство у питањима која су кључна за стабилност и развој Српске.

Навео је да ће приједлози свих партија са којима је разговарано бити уважени.

Вишковић је разговарао и са посланицима у НСРС Борисом Јеринићем, Данијелом Јошићем и Дарком Митрићем, који су се изјаснили да ће дјеловати као независни посланици.

Мандатар се састао и са представницима Привредне коморе Републике Српске, Уније удружења послодаваца Српске, Савеза синдиката Српске, представницима Конфедерације синдиката Републике Српске и представницима Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Нови сет састанака заказан је за понедјељак и уторак, када ће разговарати са представницима пензионера и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Мандатар је јуче разговарао са представницима СНСД-а, ДНС-а, Уједињене Српске, НДП-а и Социјалистичке партије.

О конкретној расподјели ресора или о именима будућих министара, није разговарано, а учесници консултација поручују да би Влада требало да буде формирана у складу с резултатима протеклих општих избора.