latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:42 ⇒ 23:42 | Аутор: РТРС

Консултације за састав нове Владе Српске (ФОТО)

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић почео је консултације с политичким партијама.

Данас је разговарао с представницима СНСД-а, ДНС-а, Уједињене Српске, НДП-а и Социјалистичке партије. О конкретној расподјели ресора или о именима будућих министара, није разговарано, а учесници консултација поручују да би Влада требало да буде формирана у складу с резултатима протеклих општих избора.

Делегација СНСД-а, предвођена предсједником странке, Милорадом Додиком, прва је стигла на разговор код мандатара. Закључено је да је СНСД остварио највећи изборни успјех и да то мора бити важан критеријум приликом формирања нове Владе. Разговарано је и о њеној реорганизацији, а изражено је задовољство због постигнуте буџетске и фискалне стабилности која ће омогућити да предвиђени реформски програми буду неометано настављени.

- Република Српска у 2019. у односу на само ову годину имаће мање 250 милиона обавеза по основу ануитета за доспјеле кредите везано за обавезе до 1992. и послије - рекао је Додик.

Он је истакао да ће то створити околности које ће омогућити да буџет Републике Српске функционише на далеко бољи начин.

За разлику од СНСД-а, у чијој су делегацији, осим Додика, били и Зоран Тегелтија и Славко Митровић, ДНС је представљао само предсједник странке, Марко Павић. Након састанка, поручио је да ДНС подржава Вишковића и остаје привржен коалиционом споразуму, те да посљедње турбуленције унутар ДНС-а не би требало да утичу на формирање Владе.

Павић, Вишковић и Каран (Фото: РТРС)

- Мени је лично драго да се остало при коалицоном споразуму. Када је ријеч о избору Чубриловића за предсједника НСРС, ми у ДНС-у нисмо се са тим сложили, али о томе ћемо разговарати унутар коалиције, са странкама, а не са мандатаром - навео је Павић.

ДНС-у би, према ранијим најавама, требало да припадну три министарска мјеста, а исто толико и социјалистима.

Консултације Вишковића са представницима СП (Фото: РТРС)

У Владу ће, први пут, ући Уједињена Српска и НДП, који би требало да добију по једно министарско мјесто.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је након консултација да Српска треба да има модерну, младу и брзу Владу сачињену од стручног кадра. Он је истакао да није разговарано о кадровским рјешењима, већ да кадровске, партијске и личне ствари буду стављене у други план с циљем подршке оваквом концепту Владе.

Уједињена Српска код Вишковића (Фото: РТРС)

Предсједник НДП-а Драган Чавић потврдио је да ће ова странка у новој Влади имати једно министарско мјесто. Он је навео да није разговарано о именима, нити о ресорима, већ о принципима, додајући да ће члан будуће владе из НДП-а бити репрезентативан и да ће својим радом показати да је то рјешење какво тражи друштво.

Вишковић-Чавић (Фото: РТРС)

Преосталих осам министарских позиција припашће СНСД-у. А захваљујући комотној скупштинској већини, Влада би требало да буде формирана већ око 10. децембра, каже предсједница Републике, Жељка Цвијановић.

- Намјеравали смо то да урадимо одмах на почетку децембра, али с обзиром на распоред сједница Народне скупштине и ту процедуру, мислим да ће то бити негдје око 10. децембра - каже Цвијановићева.

Мандатар Радован Вишковић сутра би требало да разговара и с представницима осталих парламентарних странака, које нису дио скупштинске већине.