latinica  ћирилица
23/11/2018 |  12:45 ⇒ 15:57 | Аутор: РТРС

Вишковић: Фокус на реални сектор и повећање плата

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић, након што је одржао консултације са представницима опозиционих партија, рекао је да ће приједлози свих партија са којима је разговарано бити уважени.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Нагласио да ће приоритети у раду Владе остати институционална стабилност и економски развој, уз инсистирање на принципима стручности и одговорности.

"Ми смо у прва два дана обухватили састанке са свим политичким партијама, које имају посланике у НСРС. Предочио сам своје циљеве за наредни период, са акцентом на рјешавању животних питања која се тичу грађана Републике Српске", казао је Вишковић.

Фокус рада у будућности, истиче, биће на очувању институција Српске, реалном сектору, повећавању запошљавања и плата у Српској.

"Од већине партија добио сам увјеравања да они одобравају такав приступ раду будуће Владе Републике Срске. Углавном, све приједлоге ћу да уважим, без обзира на страну са које долазе, уколико нису у питању политиканска наметања", навео је Вишковић.

Он је нагласио да не жели бити премијер који ће трчати за нечијим идејама.

"Уколико неко буде нама свакодневно наметао теме и очекивао да ћу за тим ићи, одмах ћу рећи да од тога нема ништа. Овдје се јасно зна ко је позиција, ко опозиција, али ако нечији став има реалне основе онда може бити прихваћен", рекао је Вишковић.

Мандатар је напоменуо да је свјестан да ће од политичких партија добити имена будућих министара, али да у овом моменту не може о свима да има мишљење о стручним, моралним и људским квалитетима.

"Даћемо им прилику, али то не значи да је неко себи загарантовао останак на функцији наредне четири године. Останак ће бити вреднован резултатима рада и на томе ћу инсистирати. Ако је одређени ресор припао политичкој партији, инсистираћу, ако будем незадовољан, да мијења свог човјека. Могу дозволити ово једном или два пута, наког чега ћу одузети ресор тој политичкој партији и рећи да немају квалитетан кадар", најавио је Вишковић.

Изразио је наду да ће радити на најбољи начин на добробит свих грађана Републике Српске и поновио да ће Министарство за избјеглице и расељена лица бити укинуто, а Министарство енергетике, индустрије и рударства бити раздвојено на два ресора, као и неких других техничких питања.

"Имамо озбиљну намјеру да Влада што више буде сервис наших грађана. Све што будемо радили биће транспарентно и да наши документи буду у електронској форми", закључио је Вишковић.

Консултације су одржане у Административном центру Владе Републике Српске.

Осим са представницима опозиционих партија, консултације је обавио и са представницима Привредне коморе Републике Српске, Уније удружења послодаваца Српске.

Одржаче данас састанак и са представницима Савеза синдиката Српске, Конфедерације синдиката Републике Српске, те Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Консултације ће бити настављене у понедјељак, 26. новембра, са Удружењем пензионера Републике Српске.