latinica  ћирилица
27/11/2018 |  07:15 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Вишковић наставио консултације (ФОТО)

Мандатар Радован Вишковић наставио је данас у Бањалуци консултације за састав нове Владе Републике Српске.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер рекао је да мандатар за састав нове владе Српске Радован Вишковић има пуну подршку националних мањина.

"Изнијели смо своја виђења што се тиче састава нове владе Републике Српске и мандатар има пуну подршку Савеза националних мањина", рекао је Ровер данас новинарима у Бањалуци, након састанка са мандатаром.

Ровер је навео да је на састанку било говора и о стварима које треба поправити када је ријеч о националним мањинама, истичући да је увјерен да ће Савез бити добар сарадник нове владе Републике Српске.

Претходно је мандатар одржао састанак са представницима Уније студената Републике Српске и Омладинског савјета Републике Српске на којем је разговарано о програму и стратешким циљевима нове Владе. са освртом на питања која се тичу положаја младих и студентске популације.

Саговорници су оцијенили да студенти и млади представљају најважнији ресурс Републике Српске, те да ће Влада Српске наставити да уважава њихове ставове и мишљења при креирању развојних планова и програма, а као један од приоритета за реализацију издвојено је увезивање привреде, односно потреба тржишта рада, са образовним сектором.

Вишковић је истакао да стабилан економски раст и развој привреде остају стратешки циљеви Владе, те да ће пажња бити посвећена подршци развоју предузетништва и иновативности, с циљем повећања конкурентности и стварања услова за запошљавање младих, са посебним фокусом на реални сектор.

Представници Уније студената и Омладинског савјета изразили су захвалност на доброј сарадњи са институцијама Српске и ресорним министарствима у Влади.

Вишковић са представницима Уније студената и Омладинског савјета (Фото: РТРС)

Мандатар је данас одржан састанак и са представницима републичких удружења пољопривредних произвођача.

На састанку је оцијењено да повећање аграрног буџета у претходном периоду, као и редовност исплате подстицаја за пољопривреднике, представљају важан аспект подршке пољопривредним произвођачима у Српској, те да је, кроз одговарајуће мјере, потребно дјеловати у правцу додатне заштитите домаће пољопривредне производње.

Вишковић са представницима републичких удружења пољопривредних произвођача (Фото: РТРС)

Пољопривредни произвођачи су истакли да нису задовољни досадашњом сарадњом са заједничким институцијама у БиХ у чијој је надлежности заштита домаће производње и да очекују да ће у наредном периоду бити остварена боља сарадња, проходност и разумјевање по овим питањима.

Вишковић је нагласио да је заштитита домаће пољопривредне производње стратешки важна, те да би се у наредном периоду требало радити на развојним пројектима и увезивању кључних сектора, те реструктуирању пољопривреде у циљу постизања што бољих ефеката од пољопривредне производње у Српској.

Вишковић се претходно састао са представницима Савеза општина и градова Републике Српске. Делегацију Савеза предводио је предсједник ове организације Љубиша Ћосић, а присуствовали су и градоначелници Бањалуке и Приједора Игор Радојичић и Миленко Ђаковић. 

На састанку је разговарано о процесу формирања извршне власти и изражено је увјерење да ће нова Влада бити конституисана у предвиђеном року. Оцијењено је да је комуникација између локалних и републичких власти у претходном периоду била добра, те да ће се наставити са активностима на додатном унапређењу партнерског односа који је од пресудног значаја за развој и унапређење услова живота свих грађана у Српској.

Саговорници су размијенили мишљење о актуелним темама и одређеним законским рјешењима који се тичу локалних заједница, како би се у наредном периоду заједнички дефинисале одговарајуће мјере, нарочито када је ријеч о подршци развоју привредних активности и отварању нових радних мјеста у градовима и општинама широм Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Вишковић са представницима републичких удружења пољопривредних произвођача (Фото: РТРС)

Из Савеза општина и градова подржали су мандатара и поручили да Владу и у наредном периоду виде као главног партнера у креирању нових закона и стварању повољнијег пословног амбијента у локалним заједницама.

Ћосић је рекао да ће општине и градови Српске са будућом Владом и Народном скупштином радити на измјени одређених закона, међу којима су они о шумама, противпожарној заштити, локалној управи и самоуправи, те буџетском систему.

- Разговарали смо и о јавним предузећима на простору наших локалних заједница која су данас у проблемима попут стечаја, а грађани очекују одређене одговоре и рјешења да она буду трансформисана и да профункционишу - навео је он.

Вишковић је изразио задовољство због подршке коју је Влада у претходном периоду упутила градовима и општинама широм Српске кроз реализацију капиталних пројеката, те изразио увјерење да ће се имплементација значајних развојних програма, у сарадњи локалним заједницама, наставити и у будућности.

Вишковић је јуче одржао консултативне састанке са представницима Удружења пензионера и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.