latinica  ћирилица
02/12/2018 |  11:27 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Редовно вакцинисање спречава избијање епидемија

Крај године доноси опасност од оболијевања од грипа, а у Семберији, која је транзитно подручје, са посебном пажњом прате ситуацију.

За сада је забиљежен уобичајен број пацијената за ово доба године. Обољелих од малих богиња у Бијељини није било још од 2015. године, и из хигијенско- епидемиолошке службе позивају све који нису вакцинисани, да то ураде, како ни у наредном периоду не би било појаве епидемије.

Већина становника сматра да је редовно вакцинисање потребно како би спријечили избијање епидемија. Подједнако важно је заштитити се против сезонског грипа, али и примити ем-ем-ер вакцину.

Посљедња епидемија малих богиња регистрована је у Бијељини прије три године. Разлог за то је повећан број вакцинисаног становништва, који је тренутно на 90 одсто укупног броја младих до 19 година.

То представља једину праву заштиту од малих богиња, паротитиса и рубеоле.

- Негдје један до два на 1.000 обољелих могу завршити смртним исходом. Исто тако након 5-7 година код дјеце се може јавити енцефалитис, једно тешко неуролошко обољење, које и те како утиче на квалитет живота, појаснио је др Зоран Дакић, начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Бијељина.

У процесу имунизације становништва никада ситуација није идеална, али се сматра да је постигнута трајна заштита, ако је вакцинисано преко 95 одсто становништа. Већ неколико година позивају се родитељи невакцинисане дјеце да изврше обавезу прописану законом.

- У обрасцу позива који упућујемо стоји и законска одредба о заштити становништва од заразних болести, наведена је и инспекцијска дјелатност, односно санкција према родитељима која износи од 100 до 1.000 марака, додаје Дакић.

О одбијању вакцинисања обавјештава се надлежна инспекција, која спроводи даље активности. У току је вакцинација против сезонског грипа која се спроводи према плану, а за ову сезону обезбијеђено је 2.000 вакцина.