latinica  ћирилица
04/12/2018 |  13:24 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Преговори о пројекту за унапређење управљања заштићеним подручјима

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, која предводи делегацију БиХ на УН конференцији у Катовицама у Пољској, данас је водила преговоре о пројекту за унапређење управљања заштићеним подручјима.
Бањалука: Голић - Ковалчик - Фото: СРНА
Бањалука: Голић - КовалчикФото: СРНА

Ријеч је о пројекту под називом "Унапређење финансијске одрживости и јачање отпорности заштићених подручја успостављањем концепта одрживог рекреирања и партнерства са приватним сектором".

Циљ предложеног пројекта је постизање унапређења управљања заштићеним подручјима остваривањем већих прихода на основу одрживе рекреације и појачане отпорности на климатске промјене, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске.

"Пројекат се дијелом финансира из бесповратних средстава Глобалног фонда за животну средину /ГЕФ/ у износу од три милиона долара. Пројекат је фокусиран на елиминисање негативних ефеката на заштићена подручја учесталих екстремних временских прилика у посљедње двије деценије, као што су поплаве, суша, клизишта, шумски пожари и слично, који су условљени климатским промјенама", навела је Голићева.

Голићева је додала да ће се у оквиру овог пројекта радити и на прилагођавању законског и планског оквира, односно на креирању мјера за прилагођавање и јачање отпорности заштићених подручја на климатске промјене, да се не би поновило нешто слично клизишту које се десило у Националном парку "Сутјеска" почетком ове године.

Голићева сматра да би та средства требала бити на располагању 2020. године, а предвиђено трајање Пројекта је пет година.

Са овим пројектом ће Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, као надлежна институција за БиХ у спровођењу Оквирне конвенције УН о климатским промјенама, аплицирати за финансирање кроз седми циклус Глобалног фонда за животну средину /ГЕФ/.

Голићева и чланови делегације БиХ састали су се и са министром заштите животне средине Пољске Хенриком Ковалчиком и замјеником министра енергетике Гжегожем Тобишовским.

На састанку су размијењена искуства о процесу приступања ЕУ, са посебним акцентом на прилагођавање термоелектрана на угаљ европским стандардима.

Голићева је након састанка истакла да су пољска искуства у процесу прилагођавања термоелектрана на угаљ значајна за Републику Српску и Федерацију БиХ, као и да је посебна пажња посвећена пољским искуствима у повлачењу средстава из ЕУ фондова.

Делегација БиХ на челу са Голићевом наставља учешће на Конференцији УН о климатским промјенама.