latinica  ћирилица
11/12/2018 |  11:15 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

АКУД "Мира Лукач" из Дрвара у акцији "С љубављу храбрим срцима"

Аматерско културно-умјетничко друштво "Мира Лукач" из Дрвара први пут ће ове године учествовати у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" у којој ће бити прикупљана средства за набавку уређаја за роботски асистирану рехабилитацију дјеце са поремећајима кретања.
Дрвар (Фото: visitmycountry.net) -
Дрвар (Фото: visitmycountry.net)

Предсједник овог друштва Радослав Боснић рекао је да ће се радо одазвати позиву из кабинета предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић за учешће у овој акцији, у оквиру које ће бити одржано донаторско вече 23. децембра у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

- Увијек смо ту када је некоме потребна помоћ. АКУД јесте у тешкој финансијској ситуацији, али врло добро знамо колико је важно учешће у оваквим хуманитарним акцијама - истакао је Боснић, који је и вођа фолклорне секције.

Он је нагласио да је АКУД из Дрвара учествовао у низ хуманитарних акција широм земље и региона, те да својом игром и пјесмом употпуњује сваки скуп Срба повратника на територији Далмације, Лике и Високе Крајине.

Ово друштво је под називом "Дрвар" основано 1924. године, али 2016, у част дугогодишњег директора и руководиоца, добија име "Мира Лукач", која је заслужна за турнеје широм свијета.

Друштво "Мира Лукач", које његује традицију предака, посједује ношње старе више од 30 година и шупље опанке.

Друштво нема музичке инструменте, али има стотину чланова који не дају да се пјесма и игра угасе.

- Друштво сада има око стотину чланова, а некада, током осамдесетих година прошлог вијека било их је више од седамсто - наводи Боснић.

Хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" реализује се и ове године, девети пут, а под високим покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

У Републици Српској годишње од 150 до 200 дјеце има потребу за интензивним физикалним третманом уз коришћење роботике, а такав савремени третман тренутно не могу добити ни у Српској, нити у Србији.