latinica  ћирилица
11/12/2018 |  15:44 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

У Брчком отворено прихватилиште за бескућнике

Црвени крст дистрикта Брчко у сарадњи са Одјељењем за безбједност Дистрикта отворио је прихватилиште за бескућнике које служи и за прихват угрожених лица у кризним ситуацијама. Тренутни капицтет прихватилишта је 30 кревета.

У Цивилној заштити дистрикта Брчко наводе да је у 2014, када је Брчко било погођено елементарним непогодама, дефинисано колико су потребни овакви смјештајни капацитети.

Црвени крст дистрикта Брчко, посљедње четири године из грант средстава издвајао је просјечно 10.000 марака, како би опремио простор за прихват бескућника и других лица.

"Када смо схватили да на подручју Дистиркта нажалост, постоји дио људи, како се то званично каже, који знају бити затечени у скитњи и који немају кров над главом, ту активност смо проширили, нарочито у зимским данима, када температура пада испод нуле", нагласио је Денис Шехановић, секретар Црвеног крста дистрикта Брчко.

Цивилна заштита, Црвени крст и остале организације, које имају сличну мисију сарађују са Јавним здравством и Полицијом дистрикта Брчко, који им помажу у раду.

Објекат за прихват незбринутих лица у Брчком смјештен је на брчанској бесцаринској зони. Тридесет кревета распоређено је у седам соба, опремљене су кухиња и купатила.