latinica  ћирилица
12/12/2018 |  16:08 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Основци заједно изводили православну и исламску духовну музику

У Саборном храму Свете Тројице у Мостару дружили су се српски и бошњачки основци једне мостарске школе, њихови родитељи и вјероучитељи. Ријеч је о јединственом пројекту, у оквиру изучавања православне и исламске вјеронауке.

У Саборном храму читани су текстови из Библије и Курана, чуло се православно духовно појање и илахије. Идеју за упознавање универзалних вриједности других вјероисповијести покренули су ученици.

Православни вјероучитељ Његош Вељанчић рекао је да је са задовољством прихватио идеју да дјеца заједно посјете џамију, а потом и цркву.

"Циљ данашњег скупа је да промовишемо заједништво - да нас вјера спаја, а не раздваја и требамо радити на томе", рекао је Вељанчић.

Он је нагласио да предаје вјеронауку у десетак мостарских школа и да није примијетио било какве проблеме и нетрпељивост међу дјецом.

"Дјеца се друже без обзира које су вјере. Наша задаћа је да им покажемо да тако треба и да наставе", истакао је Вељанчић.

Директор мостарске Четврте основне школе Сеада Куштрић рекла је да је идеја заправо кренула од дјеце, а да ју је она свесрдно прихватила.

"Ми смо у Мостару увијек гајили богатство различитости и јако је важно да дјеца упознају свој комшилук. Наша школа окружена је са четири џамије, али нам је у комшилуку и Саборна црква и био би гријех да дјеца не обиђу Цркву и не науче нешто више о својим комшијама и пријатељима хришћанима", рекла је Куштрићева и додала да је потребно правити нове путеве и стазе за младе.

Мостарски имам Јусуф Бећага истакао да је Исламска заједница увијек подржавала овакве пројекте, те да ће и у будућности подржавати мостове помирења и суживота.

"Морамо се поштовати и међусобно уважавати - то је једини корак ка бољој будућности", рекао је Бећага.

Ученици који похађају исламску и православну вјеронауку у овој мостарској школи недавно су посјетили Ћосе Јахја-хоџину џамију и упознали се о исламској вјери и традицији.

Свештеник Милан Унковић је ученике упознао о историји Саборне цркве Свете Тројице и нагласио да ову цркву посјећују бројни вјерници и туристи, али да су данашњи гости међу најважнијим, јер на дјеци остаје будућност.

Основци су са задовољством учествовали у данашњој посјети, а ученик Амани Дагер рекла је да је јако срећна што види промјене у друштву и што ученици Четврте основне школе из Мостара граде мостове међу људима.

Ученица исте школе Ирина Кандић истакла је да јој је драго што се кроз ове активности упознала и о другој вјери и научила нешто о њој.

Саборна црква у Мостару изграђена је 1873. године и до рата је била највећи православни храм на Балкану, када је у јуну 1992. године запаљена и минирана до темеља.

Обнова је почела 2010. године, а 18. септембра завршени су груби грађевински радови када је у централну куполу уграђен посљедњи камен.

Црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.