latinica  ћирилица
13/12/2018 |  22:09 | Аутор: СРНА

Отворена изложба дјела из фундуса 38. Сазива ликовне колоније "Сава"

У Добоју је свечано отворена изложба акварелистичких дјела из фундуса 38. Сазива ликовне колоније "Сава" из Брода, на којој је изложено 29 радова.
Добој - отворена изложба акварелистичких дјела - Фото: СРНА
Добој - отворена изложба акварелистичких дјелаФото: СРНА

Изложбу је отворио начелник општине Брод Илија Јовичић који је навео да је у традицији колоније, дужој од 38 година, насликано више од 1.100 акварела.

Он је подсјетио да су ликовну колонију 1980. године основали акварелисти Крунослав Керн, Мухамед Фејзић Хамо и Ђурђа Вилагош.

Академски вајар Драго Хандановић рекао је новинарима да су изложена дјела најквалитетнијих акварелиста насталих у раду 38. Сазива акварелистичке колоније у Броду.

"Ово је јединствена прилика да изложба која је била у Београду, гдје су заиста високи ликовни критеријум, буде изложена и код нас", истакао је Хандановић, који као вајар учествује у бродској Ликовној колонији "Сава".

Он је објаснио да су радови настали техником акварела са доминирајућим мотивом ријеке Саве, а као новину указује на неке нове умјетничке покрете као ослобађање предметности и принт на платну.

Заједно са Хандановићем у ликовној колонији учествује и Павле Ристичевић из Добоја, који је рекао да се ради о најљепшој и најпознатијој ликовној у Републици Српској.

Ликовна колонија "Сава" биће изложена до 31. децембра у Умјетничкој галерији Центра за културу и образовање.