latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:16 ⇒ 18/12/2018 | 00:42 | Аутор: РТРС

Вишковић предсједник Владе Српске

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој би требало да буде изабрана нова Владе Српске.

Пренос можете пратити на програму РТРС и нашем порталу.

00.33 - НСРС је изабрала Радована Вишковића за предсједника Владе Републике Српске.

00.31 -  У Народној скупштини су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

00.27 - Мандатар је захвалио народним посланицима на конкретним приједлозима и поручио да ће нова Влада радити на добробит свих грађана Српске.

00.25 - Вишковић је истакао да нико никада није уложио у Херцеговину колико садашња власт.

- Радиће се у Херцеговини још - поручио је мандатар.

00.23 - Мандатар за састав нове Владе рекао је да ће нова Влада бити влада континуитета.

Вишковић је рекао да је циљ повећање стандарда грађана Српске. Навео је да ће просвјетни радници од 1. јануара добити плате увећане за осам одсто.

00.20 - Предсједник НСРС Недељко Чубриловић закључио је расправу о избору нове Владе Српске и ријеч дао мандатару Радовану Вишковићу.

22.44 - Након паузе, настављена је расправа о експозеу мандатара за састав нове Владе Српске.

22.37 - Посланик Социјалистичке партије Максим Скоко рекао је да ће клуб те партије дати шансу новој влади Српске и подржати експозе мандатара у којем је наведено да ће се према изазовима ићи право, одлучно и са јасном визијом.

Посланик ПДП-а Милан Шврака упозорио је да је здравство у Српској у кризи, јер је оптерећено дуговима за порезе и доприносе, кредите и према добављачима.

Његов страначки колега Љубиша Крунић изразио је наду да ће мандатар допринијети равноправном развоју источног и западног дијела Српске.

Посланик СДС-а Зоран Видић тврди да у експозеу мандатара није видио ниједну конкретну мјеру за постизање конкурентности привреде, осим жеље да се она повећа.

21.24 - Посланик СНСД-а Недељко Ћорић сматра да је веома важно што мандатар за састав нове владе зна који су проблеми у привреди и спреман је да их у сарадњи са привредницима рјешава.

"Грађани Бијељине су задовољни избором Вишковића за мандатара. Сигуран сам да у Народној скупштини има довољно потенцијала да помогнемо Влади Српске у раду, а то значи и рјешавању проблема", рекао је Ћорић на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак тврди да је исељавање становништва огроман проблем за Српску.

"Имаћете подршку посланика опозиције у рјешавању овог проблема. Међутим, неће то бити лак посао, али ово друштво мора учинити све да би негативни трендови били заустављени", рекао је Гламочак и додао да посебна пажња мора бити посвећена развоју привреде и владавини права.

20.30 - Након получасовне паузе настављено је скупштинско засједање.

20.00 - Посланик СНСД-а Денис Шулић изразио је задовољство што ће Српска, избором нове владе, прва у БиХ изабрати и комплетирати све републичке институције. Шулић је рекао да је Вишковић, између осталог, изнио показатеље према којима је запослено више од 260.000 људи и да тај број стално расте, али да на томе не треба стати.

"Ти показатељи су добар основ да господин Вишковић настави крупнијим корацима ка развоју Српске", навео је Шулић.

Посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић рекла је да није тачна опозициона прича да Српска тапка у мјесту, јер бројни показатељи говоре да се полако и сигурно иде напријед.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић пружио је пуну подршку будућој влади Радована Вишковића, истичући да је експозе одличан.

Посланик ПДП-а Драган Галић рекао је да МУП Српске треба више да ради на сузбијању корупције, злоупотреба службеног положаја и привредног криминала, због којих, како је навео, Српска трпи огромну штету.

Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да треба радити на санирању огромних дугова у јавним предузећима и уредити пореску политику да би било више страних инвестиција.

"Искрено се надам да ће мандатар Вишковић направити неки нови квалитет у односу на претходни период", рекао је Стојановић.

На захтјев Клуба посланика ДНС-а у парламенту је дата получасовна пауза. 

18.40 - Посланик СНСД-а Игор Жунић рекао је да је Влада Жељке Цвијановић урадила добар посао у тешким околностима и у тијесној скупштинској већини, додајући да ће будућа Влада Радована Вишковића бити влада континуитета, која ће, уз другачију визију и енергију, наставити оно што је урадила претходна.

Жунић је рекао да је Вишковићев експозе дотакао најважније ствари, изражавајући задовољство што је процијењено да ће БДП у Српској и даље расти, као и да ће бити рада на рјешавању демографских проблема.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић рекао је да нема повјерење у рад будуће Владе, али да би волио да га премијер и министри разувјере, и да то буде најбоља влада.

17.20 - Посланик СНСД-а Душица Шолаја оцијенила је да Српска показује да је стабилна и функционална, јер ће у предвиђеном року бити формиране институције власти.

"Ову годину ћемо завршити успјешно, јер ћемо испунити све законске обавезе, односно формирати институције и усвојити стратешке документе", рекла је Шолаја на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

16.37 - Посебна сједница настављена је након паузе посланичком расправом о експозеу мандатара за састав нове Владе Српске.

Након расправе посланици ће гласати о избору Владе и премијера Српске, након чега је планирано полагање свечане заклетве предсједника и чланова Владе Српске.

14.25 - У току је пауза.

14.00 - Вишковић износи имена будућих министара.

13.55 - Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је након двије године примјене новог Закона о раду потребно иновирати и унаприједити законски оквир, те донијети стратегију безбједности, заштите и здравља на раду.

Вишковић је рекао да су му, радећи на изради Смјерница за развој привреде, готово сви привредници, без обзира на привредну грану из које долазе, истицали проблем недостатка квалитетне радне снаге.

13.50 - Вишковић је рекао је да је након двије године примјене новог Закона о раду потребно иновирати и унаприједити законски оквир, те донијети стратегију безбједности, заштите и здравља на раду.

Он је изјавио да су му, радећи на изради Смјерница за развој привреде, готово сви привредници, без обзира на привредну грану из које долазе, истицали проблем недостатка квалитетне радне снаге.

13.45 - Вишковић је изјавио да ће посебна пажња владе Српске за мандатни период 2018-2022. година бити посвећена ефикасности укупног јавног сектора.

"Намјера нам је да укупан јавни сектор учинимо ефикаснијим и ефективнијим, јавна предузећа профитабилним извором буџетских прихода, те да промијенимо структуру јавне потрошње, смањујући текућу потрошњу у правцу повећања капиталних издатака", рекао је он.

13.15 - Вишковић је истакао да је осмишљен пакет мјера који би кроз повећање конкурентности и продуктивности привреде Српске требао резултирати повећањем плата радника.

12.55 - Мандатар је рекао да ће опредјељење нове Владе бити да настави са свим успјешним активностима на јачању Републике Српске.

12.15 - Мандатар Радован Вишковић подноси експозе посланицма.

Радован Вишковић (Фото: РТРС)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је јуче да ће СНСД у новој Влади имати осам министара и предсједника, док ће остали ресори бити подијељени на ДНС, новоформирану странку Недељка Чубриловића и Социјалистичку партију, а по једно министарство добиће Уједињена Српска и НДП.

На трећој посебној сједници, чије је заказивање затражила Влада Српске, требало би да буде разматран приједлог буџета Републике Српске за 2019. годину по хитном поступку и остали акти који прате усвајање буџета.

На дневном реду налази се Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за ову годину по хитном поступку, Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета по хитном поступку и Приједлог Програма економских реформи Српске за период 2019-2021. године по хитном поступку.

На дневном реду се налази и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за 2019. годину по хитном поступку, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дјечјој заштити по хитном поступку, Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Српске за 2019. годину, те Приједлог одлуке о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2019. годину.