latinica  ћирилица
19/12/2018 |  19:41 | Аутор: АТВ

Позната имена нових амбасадора

Дан након опозива старих почело је лицитриање именима нових амбасадoра БиХ у свијету.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

Незванично, квоте предвиђене за амбасадорска мјеста из реда српског народа попуниће, између осталих, Милорад Живковић, некадашњи посланик и предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ. Он би могао би да заузме фотељу амбасадора у Словенији.

Своју дипломатску каријеру могла би да настави и Ковиља Шпирић и то представник БиХ у Пољској, док би Боро Бронза, професор историјских наука из Бањалуке, требао бити амбасадор у Швајцарској.

Милица Ристовић-Крстић, одборница СНСД-а у Источној Илиџи, доводи се у везу са Амбасадом у Грчкој, док би се Здравко Беговић, некадашње амбасадорско мјесто у Љубљани могао замијенити оним у Бугарској, а Славиша Ћеранић требао би бити представник у Румунији.

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је синоћ у Сарајеву "да је дипломатска политичка пракса да се не саопштавају имена док га земља домаћин не прихвати", али се већ почело спекулисати која ће се то имена појавити на овим важним функцијама.

Осим српске, квоту су, наводно, попунили и Хрвати и то са Јадранком Негодић, која би из Велика Британије требало да пређе на чело Амбасаде у Нјемачкој. ДФ-ова Ивана Робовић могла би бити нова амбасадорка у Белгији, а њен страначки колега Славко Матановић ће се селити у Италију. Први секретар у Амбасади БиХ у Хагу Драган Михаљевић требао би бити нови конзул у Милану.