latinica  ћирилица
04/01/2019 |  07:58 | Аутор: СРНА

Изјашњавање о кривици оптуженог Але Хоџића

Суд БиХ најавио је да је за данас заказано изјашњавање о кривици оптуженог Але Хоџића, који се заједно са Атифом Дудаковићем и још 15 команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ терети за злочине против човјечности на подручју Крајине 1995. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Хоџић се 19. децембра, када су се остали оптужени пред Судом БиХ изјаснили да нису криви за злочине који им се оптужницом стављају на терет, није изјаснио о кривици јер због болести није присуствовао рочишту.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ који се терете за злочине против човјечности почињене на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Дио оптужнице која терети Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.