latinica  ћирилица
04/01/2019 |  08:33 | Аутор: СРНА

Сарајево и Илијаш поново најзагађенији

Загађеност ваздуха у појединим градовима Федерације БиХ јутрос је већа него јуче, тако да сви грађани могу почети да осјећају негативан утицај на здравље, због чега је потребно избјегавати боравак на отвореном, подаци су странице "Zrak.ekoakcije".

Међу најзагађенијима градовима у 7.00 часова били су Сарајево, гдје је измјерен индекс квалитета ваздуха 199 и Илијаш 181, што је окарактерисано као нездрав ваздух.

Према подацима "Zrak.ekoakcije", нездрав ваздух за осјетљиве групе измјерен је у Зеници 140 и Горажду 135.

Умјерено загађен ваздух јутрос је био у Какњу, док је добар био у Тузли, Лукавцу, Јајцу и Бановићима.

Због нездравог ваздуха могућа је појава појачаних симптома и интензитета обољења код особа са болестима срца и дисајних органа.

Обољели од болести органа за дисање и срца, затим стари, труднице и дјеца требало би да смање продужена или већа напрезања током боравка на отвореном.

Неке загађујуће материје могу узроковати здравствене проблеме особама које су веома осјетљиве на загађење ваздуха, због чега такве особе треба да избјегавају боравак на отвореном.

Вриједност индекса квалитета ваздуха од нула до 50 је добар, од 51 до 100 умјерено загађен, док је од 101 до 150 нездрав за осјетљиве групе становништва.

Индекс квалитета ваздуха када пређе 150 означен је као нездрав и тада је могућа појава појачаних симптома болести код лица са срчаним и дисајним тегобама, попут астме, док би сви остали могли почети да осјећају негативан утицај загађења на здравље.