latinica  ћирилица
04/01/2019 |  09:00 | Аутор: СРНА

Јовановић: Београд да дјелује активније поводом изјава из Тиране

Дипломата Владислав Јовановић изјавио је, коментаришући најаву Албаније да ће отворити границу са Косовом, да то није само нефер према Србији, већ и бацање рукавице у очи УН и ОЕБС-у, који не реагују.
Владислав Јовановић (Фото: atvbl.com) -
Владислав Јовановић (Фото: atvbl.com)

"Наша граница према Албанији је међународно призната и то не према Резолуцији 1244, него и пријемом Србије у УН у њеним републичким границама. Све границе југословенских република су `свете`, то је био услов да напусте Југославију, једино у случају Србије Запад жмури", рекао је Јовановић за "Спутњик".

Он каже да је на Србији да дјелује активно, а не само да констатује да треба обавијестити генералног секретара УН, и да треба да алармира ОЕБС и Савет Европе и да размисли да упути неку врсту меморандума у којем би се констатовало да је Албанија са Косовом главни узнемирујући и дестабилизујући фактор региона.

Јовановић је подсјетио да Албанци имају већ 150 година стар пројекат уједињења који се спроводи све вријеме са истом истрајношћу, без обзира коју од великих сила имају на својој страни.

Он је додао да то одговара и неким геополитичким плановима на Балкану, а прије свега САД и Великој Британији да ојачају исламско-католички лук према Србији.

Због тога су, додаје он, снажно подржавали издвајање Хрватске и жмирили над протјеривањем српске заједнице из Албаније, а сада тјерају Србе да живе у БиХ са друга два народа и упркос томе што кажу да је такав суживот у бившој Југославији био немогућ.

"Они имају жељу да Србију сабију на што ужи простор, да је ограниче и да буде стално под стражом два дела тог лука. Албанци су то прозрели, раде врло брзо и желе да ставе своје заштитнике пред свршен чин", сматра Јовановић.

Говорећи о предстојећој посјети предсједника Руске Федерације Владимира Путина Србији, Јовановић је рекао да присуство Путина било гдје у Европи узнемирава западне земље, а поготово на Балкану, којег, како је навео, они сматрају својом територијом и помало се кају што ће морати да се задовоље са подјелом утицаја.

"Та посета поправља и оснажује положај Србије, а ако буде и неких конкретних договора у области политике и војно-економске сарадње, то би могло да буде опомена за другу страну да не сме тако гамбитно да насрће на нас", закључио је Јовановић.