latinica  ћирилица
04/01/2019 |  12:51 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Алијанса на прекретници

НАТО се налази на тешкој прекретници због тензија у односима са Русијом поводом система крстарећих пројектила и напетости унутар саме Алијансе, рекао је генерални секретар ове војне организације Јенс Столтенберг.

Он је у интервјуу агенцији ДПА рекао да је НАТО током 2018. године ојачао безбједност милијарде људи која живи у чланицама овог савеза и унаприједио спремност својих снага.

Столтенберг је рекао да Русија сада има "посљедњу шансу" када је ријеч о поштовању одредби Споразима о пројектилима средњег домета /ИНФ/.

"Нема нових америчких ракета у Европи, али има руских и то је оно што угрожава овај споразум. Пројектил `ССЦ-8` је мобилан, тешко га је детектовати, може да носи атомску главу, смањује вријеме упозорења и може да стигне до европских градова. Русија на тај начин спушта праг употребе нуклеарног оружја", рекао је Столтенберг.

Он је додао да је потребно обавити пажљиву процјену посљедица, анализирати различите опције и усагласити одговор НАТО савеза.

"Нећемо реаговати прекомјерно, али морамо да одговоримо ако Русија и даље буде кршила споразум. Поново кажем, приоритет је да Русија поново поштује споразум", рекао је Столтенберг.

Он је изјавио је да је прерано да се каже када ће бити одржан нови састанак Савјета НАТО-Русија, али је додао да "снажно вјерује" у дијалог са Москвом.

"Русија је наш сусјед, Русија ће ту бити и даље. Вјерујем у дијалог зато што треба да тежимо бољем односу са Русијом", напоменуо је генерални секретар Алијансе.

Чак и ако односи са Москвом не буду побољшани, додао је Столтенберг, НАТО ће имати појачано војно присуство дуж својих граница, више вјежби, високе тензије, већи потенцијал за инциденте, несреће, неспоразуме и погрешне процјене.

"Да би се то избјегло, потребно је наставити састанке Савјета НАТО-Русија и војни дијалог. Када су тензије јаке, када постоје тешкоће, још је важније да сједнемо и разговарамо", закључио је Столтенберг.