latinica  ћирилица
04/01/2019 |  16:52 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Каран: Злонамјерне тврдње о акредитацијама за Дан Републике

Министарство унутрашњих послова Републике Српске годинама на исти начин врши безбједносну провјеру за сваког од учесника у било којој активности поводом обиљежавања Дана Републике и тенденциозно и злонамјерно су у неким написима издвојени радници у медијима као они којима ће путем полиције бити дијељене акредитације, изјавио је данас генерални секретар предсједника Српске Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је истакао да дугогодишња стандардна процедура подразумијева да сваки директни учесник приликом добијања акредитације мора проћи безбједносне провјере што је апсолутни интерес свих људи укључених у организацију, али и безбједног одржавања свих манифестација.

"МУП за сваког онога ко непосредно учествује у организацији на било који начин врши провјере и издаје акредитацију која је, заправо, потврда безбједносне провјере. Те провјере се раде већ дуго, готово мјесец дана и акредитације се преузимају у МУП-у због једноставности, с обзиром на велики број учесника", рекао је Каран.

Према његовим ријечима, у неким написима су тенденциозно издвојени радници у медијима који су, такође, обухваћени контингентом од око 2.000 акредитација и прелиминарним провјерама.

"Неко је извукао само њих врло тенденциозно, нетачно и рекао бих, не само злонамјерно, него и усљед непознавања процедура. Из чисто практичних разлога нисмо хтјели да велики број учесника ограничимо на кратак период да са било којег другог мјеста издајемо те акредитације. Овдје се ради о мјесту издавања као техничком питању, с обзиром на то да службе МУП-а раде даноноћно и то нам је најједноставније. МУП свих ових година на исти начин врши безбједносну провјеру за сваког од учесника у било којој активности поводом обиљежавања Дана Републике, а њих је око 2.000", појаснио је Каран.

Он је подсјетио да је предсједник Републике Српске ове године као и претходних покровитељ организације обиљежавања Дана Републике.

"Служба предсједника Републике је носилац огромног броја активности у вези са обиљежавањем Дана Републике, оне трају данима и трајаће готово до половине јануара. Централна манифестација је 9. јануара, односно свечана академија у дворани `Борик` и централни дефиле. Ово говорим из простог разлога да се схвати да обиљежавање Дана Републике траје готово мјесец дана и да имамо огроман број манифестација", истакао је Каран.

Међу манифестацијама, додао је Каран, велики број је и оних које укључују присуство мноштво штићених личности, носилаца државних и јавних функција и других званица.

Он је појаснио да у припреми и обиљежавању Дана Републике непосредно учествује најмање 2.000 директних учесника.

"Све то захтијева и веома важну компоненту, а она је безбједносна. Из тих разлога свих ових година постоји стандардна процедура безбједносних провјера свих директних носилаца бројних активности у припреми и извођењу програма обиљежавања Дана Републике као што су многе институције, јавна предузећа, предузећа која се баве различитим техничким пословима и организацијом. Само у дворани `Борик` имамо неколико стотина непосредних учесника у разним манифестацијама", рекао је Каран. /