latinica  ћирилица
09/01/2019 |  00:01 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Девети јануар - синоним за слободу (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска обиљежава 9.јануар - Дан Републике, настале одлуком Скупштине српског народа у БиХ, 9. јануара 1992. године.
9. jaнуар - Дан Републике Српске - Фото: РТРС
9. jaнуар - Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је данас на свечаном пријему да Српска рођендан обиљежава у миру и стабилности.

"Свјесни да ћемо морати још више радити да будемо јаки, да је сачувамо од свих могућих непријатеља", додала је предсједница Српске.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у Бањалуци, на пријему поводом обиљежавања Дана Републике, да овај дан Српска обиљежава са посебном емоцијом.

"Овај 9. јануар обиљежавамо са посебном емооцијом, јер га прославњамо у миру, и желимо да пошаљемо најбоље емоције. Република Српска је земља мира и слободе", истакао је Додик.

Патријарх српски Иринеј рекао је на свечаном пријему поводом Дана Републике да је Српска настала као потреба српског народа да се окупи.

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је Дан Републике Српске празник успјешног дијела БиХ који се развија у свим областима - у економији, култури, образовању.
"Драго ми је да Русија има пријатељске односе са Републиком Српском и увјерен сам да ти односи имају најбољу будућност", рекао је Иванцов новинарима након пријема у Администратувном центру Владе Републике Српске поводом прославе Дана Републике.

Свечаном пријему у Административном центру Владе Републике Српске присуствовао је и амбасадор Републике Хрватске у БиХ Иван дел Векио.

Амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио (лијево) на свечаном пријему поводом 9. јануара

У Спортској дворани "Борик" у Бањалуци одржана је Свечана академија поводом 9.јануара - Дана Републике Српске.

Свечана академија (Фото: РТРС)

У Бањалуци је одржан и свечани дефиле поводом Дана Републике Српске.

Дан Републике Српске (Фото: РТРС)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је 9. јануар синоним за слободу српског народа за коју су положени животи.

"Та слобода је изграђена на рушевинама бивше земље. Важно је да се данас окупимо око 9. јануара јер се окупљамо око слободе, нашег идентитета, свега што је важно за један народ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након Свете архијерејске литургије коју је у Саборном храму Христа Спаситеља служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Он је нагласио да српски народ гради ту слободу да би развијао све своје вриједности - вјеру, културу, образовање, спорт, економију, локалну заједницу и цијелу Републику.

"Данас је важан дан у историји Републике Српске. Поносан сам што браним Српску на сваком мјесту и желим јој све најбоље, као и сваком појединцу који у њој живи без обзира на вјеру и нацију", истакао је Додик.

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Бањалуци да се Срби враћају вјери и Богу, што је добар знак да ће надвладати сва искушења која их, као и увијек, прате.

У обраћању након Свете архијерејске литургије коју је служио у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци, патријарх Иринеј је рекао да Република Српска слави Светог архиђакона Стефана - првомученика који је положио живот за свог Господа.

На Тргу Крајине све је спремно за свечани дефиле.

На Градском стадиону у Бањалуци одржане су посљедње припреме и постројавање учесника дефилеа поводом Дана Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поводом 9. јануара - Дана Републике, одликовала је заслужне институције и појединце.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић одликовала премијерку Србије Ану Брнабић Орденом Републике Српске на ленти, који јој је додијељен за нарочите заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Србије и Српске, те за немјерљив допринос у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске.

Одликовања - Орден Републике Српске на ленти Ана Брнабић (Фото:Спутник)

Његова светост патријарх српски Иринеј данас је са највишим руководством Републике Српске у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци обавио ломљење славског колача, поводом Светог архиђакона Стефана.

Литургија поводом 29. јануара, Дана Републике Српске (Фото: РТРС)

Свечаном чину присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, министри - енергетике и рударства Петар Ђокић, саобраћаја и веза Неђо Трнинић, рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и унутрашњих послова Драган Лукач.

Обреду је присуствовао и начелник Генералшатаба Војске Србије Милан Мојсиловић.

Бањалука - литургија - патријарх (Фото: СРНА)

Патријарх Иринеј (Фото: СРНА)

Све ово можете пратити у цјелодневном отвореном програму РТРС-а

Полиција је појачала мјере безбједности. Грађанима, који буду жељели да прате свечани дефиле, савјетује се да поштују наредбе полицијских службеника на терену. Угоститељски и други објекти, у ширем центру града су затворени као и већи број улица.

Дан Републике-Брод
Фото: РТРС

Дан Републике-Угљевик
Фото: РТРС

Дан Републике-Мркоњић Град
Фото: РТРС

Дан Републике Бризбејн Аустралија
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Дан Републике Бања Лука
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Дна Републике Српске - Зелени Вир
Фото: РТРС

Дан Републике Српске - Зелени Вир
Фото: РТРС

Лакташи Дан Републике
Фото: РТРС

Драгочај Бања Лука
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Лакташи Дан Републике
Фото: РТРС

Требиње Дан Републике
Фото: РТРС

Модрича Дан Републике
Фото: РТРС

Гацко - обиљежен Дан Републике
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Бања Лука Дан Републике
Фото: РТРС

Кифино село-Невесиње
Фото: РТРС

Кнежица
Фото: РТРС

Повелић
Фото: РТРС

Приједор Дан Републике
Фото: РТРС

Шипово Дан Републике
Фото: РТРС

Брод Дан Републике
Фото: РТРС

Дервента Дан Републике
Фото: РТРС

Пале Дан Републике
Фото: РТРС

Козарска Дубица Дан Републике
Фото: РТРС

Доњи Вакуф Дан Републике
Фото: РТРС

Бањалука Дан Републике
Фото: РТРС

Модрича Дан Републике
Фото: РТРС

Врбања Дан Републике
Фото: РТРС

Бањалука Дан Републике
Фото: РТРС

Црвена звезда Дан Републике
Фото: РТРС

Дервента
Фото: РТРС

Брезик - Ламинци
Фото: РТРС

Бањалука Дан Републике
Фото: РТРС

Косово и Метохија
Фото: РТРС

Нови Град Дан Републике
Фото: РТРС

Бањалука - Чесма
Фото: РТРС

Источно Сарајево
Фото: РТРС

Теслић
Фото: РТРС

Требиње
Фото: РТРС