latinica  ћирилица
15/01/2019 |  08:40 ⇒ 08:42 | Аутор: СРНА

Евита Бојковац - велика нада поезије

Тринаестогодишња Евита Бојковац из Дервенте лани је објавила трећу самосталну збирку пјесма "Композитор мјесец" и наставила да добија вриједне награде, али и да оловком ствара љепши свијет.
Дервента - Бојковац - Ршумовић - Фото: СРНА
Дервента - Бојковац - РшумовићФото: СРНА

У Источном Сарајеву на 17. Фестивалу поезије за дјецу и младе, који је одржан почетком децембра прошле године, добила је Специјалну диплому.

Промовисала је и ранију збирку пјесама "Ружичасто сунце и плави мјесец", за коју је добила Плакету "Сима Цуцић" у Новом Милошеву.

Ова дјевојчица, која пише о својим сновима и машти, истворемено испуњава све школске обавезе.

"У трећој збирци неке од пјесама су - Вјетар, Зимска идила, Цвјетови, Бајна ноћ, Сова, Чаролија мелодије, Композитор мјесец, Модна ревија", наводи Евита.

Књижевник Ранко Прерадовић истиче да из сваке пјесме Евите Бојковац "излази љепота које нема другдје" и да то млада пјесникиња "чини из чисте душе и срца".

"Она је наше младо чудо. Настављамо да пратимо њено стваралаштво, које је достигло један ниво, али ће у наредном времену бити још потпуније и богатије.

Нема у историји књижевности много младих умјетника као што је Евита, да са 13 година имају већ објављену трећу збирку пјесма", истиче Прерадовић, који је и рецензент Евитине збирке поезије.

Други рецензент Остоја Ђукић наглашава да је ријеч о афирмисаној и широј јавности познатој младој пјесникињи, те о свестраном ствараоцу из разних области умјетности.

"Књиге које пише илуструје сопственим ликовним радовима, успјешно свира клавир и одушевљава слушаоце музичких дјела чувених композитора и стваралаца. То чини са лакоћом и заносом какав се ријетко среће код младих умјетника", наводи Ђукић.

Евита Бојковац рођена је 2005. године у Дервенти, ученица је Основне школе "19. април", гдје похађа и Основну музичку школу, одсјек за клавир. Имала је неколико самосталних изложби, од којих 2015. године двије веома запажене - једну у Тузли и другу у Дервенти.

Евита је промоцију књига имала на Београдском сајму, у Културном центру Бански двор у Бањалуци, те у Тузли, Дервенти и Источном Сарајеву.