latinica  ћирилица
16/01/2019 |  16:15 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Озваничен нови почетак "Фочанске куће"

У Фочи је отворено ново културно здање - "Фочанска кућа". Вишефункционалан објекат на услузи је умјетницима, књижевницима и младим ствараоцима који имају простор за изложбе и представљање својих идеја и рада.

Ново преуређено здање је вишефункционално. То је доказано и отварањем изложбе слика Ликовне колоније Пале у великој галерији. Предстоји и додатно уређење дворишта и пратећих објеката.

У галеријском простору изложено је више од 20 слика из Ликовне колоније Пале. На основу искуства паљански умјетници оцјењују да је новоуређени простор одличан.

Саво Ристичевић, предсједник Ликовне колоније Пале истакао је како је један овакав прекрасан простор Фочи био потребан за многобројне изложбе слика.

Да је објекат вриједило преуредити свјесни су и у општини која је и помогла предузећу "Извор" прије седам година да заустави његово пропадање. Било је и покушаја да се ту излажу традиционални производи, што се није дуго одржало.

Опредјељење власника је да кућа одише културним животом, и унутра и вани.

Бранка Саламадија, начелница Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Фоча каже да ће се у овом простору одржавати промоције завичајних збирки писаца и других умјетника.

Предузеће "Извор", власник куће, а и општина сматрају да вриједи наставити улагања и уредити и двориште.

Директор предузећа "Извор" Миомир Бојат каже да је на прољеће у плану отварање кафе-клуба.

"Уредићемо терасу у етно-стилу, као и цијели кафе-клуб, а подзида ће бити у мозиаку. Све ћемо радити полако и прецизно да заштитимо и сачувамо старе вриједности", рекао је Бојат.

Подаци указују да је кућу 1861. године градила угледна старосједилачка породица Хаџивуковића.

За вијек и по постојања мијењала је више власника, али и намјена - од куће богатих трговаца, руине, магацина до културног здања.