latinica  ћирилица
16/01/2019 |  19:11 ⇒ 17/01/2019 | 09:05 | Аутор: РТРС

Одгођена сједница Представничког дома ПС БиХ

Сједница Представничког дома Парламентарне супштине БиХ заказана за сутра одгођена је, јер клубови посланика нису доставили приједлоге за избор чланова сталних парламентарних тијела. Претходно је и СНСД тражио одгађање сједнице, јер не постоји скупштинска већина. Још један разлог су и опструкције и уцјене у избору предсједавајућег Савјета министара.

Сарајевски бренд - мешетарење и уцјене приликом избора предсједавајућег Савјета министара, враћен је иницијаторима као бумеранг. Након што су, здружено, чланови Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, кршећи нормативне рокове, подршку СНСД-овом Зорану Тегелтији условили никад завршеном листом "жеља", а Комшићеви "емисари" у бх. Парламенту блокирали формирање чак и Комисије за избор Савјета министара, рачун су им испоставили изборни побједници из Српске. Све у складу са Пословником о раду!

- Зашто би се улазило у процес конституисања сталних комисија, ако не знамо шта је структура власти и ако немамо изабраног предсједавајућег Савјета министара - пита Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Кандидатске листе за парламентарне комисије, поручују из српске већине, биће "на чекању" све док сарајевски чланови Предсједништва не престану да блокирају именовање предсједавајућег Савјета министара. Џаферовићев партијски колега министар - посланик Адил Османовић, међутим, по устаљеној СДА-овој пракси самопроглашених врховних тумача свега и свачега, сада мисле како формирање законодавне бх. власти не треба везивати за извршну.

- Цијенимо да не треба у исту раван доводити рад Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ са именовањем предсједавајућег Савјета министара - каже Османовић.

"Мисли" и Комшићев партијске колега Џенан Ђонлагић, баш као и лидер му у Предсједништву, да стари сазив Савјета министара у техничком мандату може да засједа цијели четверогодишњи мандат. Поручује: "Немамо ништа против!".

Оно што Демократска фронта јасно говори из ставова СДА се само наслућује. Но, како би у том случају, министри - посланици Османовић, Звиздић, Шаровић и Мектић, мимо Устава, закона и демократске праксе, истовремено били и предлагачи и "усвајачи" норматива, одговор не нуде. На сцени је перфидна и лицемјерна намјера да се опструишу изборни резултати у Српској, без дилеме је предсједавајући Српског клуба Ненад Стевандић. Он подсјећа на узроке и посљедице блокаде у формирању бх. власти.

- Узрок и посљедице треба детаљно да се изанализирају. Узрок је покушај да се не формирају органи у БиХ и да се настави сукоб старог Савјета министара са Републиком Српском, а посљедице су наравно ово што ми данас имамо. Ко то на овом свијету може да каже да је једна ствар Савјет министара, а друга Парламентарна скупштина када управо раде заједнички посао - истиче Стевандић.

Умјесто одговора када ће бити одржана сједница Дома, предсједавајућа Борјана Кришто спремна тек да на законске обавезе подсјети.

- Свако има своје ставове и то је легитимно, али ми као Колегијум морамо поштовати законске и уставне, те пословничке одредбе о сазивању и одржавању сједнице - наводи Кришто.

Пословнички рок за избор парламентарних комисија већ истекао. Баш као и много прије њега рок Предсједништву БиХ за именовање предсједавајућег Савјета министара. И није то изузетак већ правило! Да они сарајевски политички конвертити који се у законе декларативно "најжешће" заклињу, а напредак БиХ у приоритете истичу, у пракси различитим калкулацијама управо супротно чине! До када тако и накажњено?