latinica  ћирилица
16/01/2019 |  19:35 ⇒ 23:18 | Аутор: РТРС

Филмове Емира Кустурице воле и у Јужној Африци

Редитељ Емир Кустурица добитник је овогодишње награде Фондације Мкива из Јужне Африке. Ово признање раније су добили Нелсон Мендела, Фидел Кастро, Уго Чавез, Улоф Палме.

Признање за изузетна достигнућа Кустурици ће, вечерас на затварању 12. Кустендорфа, уручити представник Фондације Золани Мкива, који је због тога и дошао на Мећавник.

Фондација Мкива одлучила је да награди признатог редитеља Емира Кусурицу за изузетна достигнућа, за све што је урадио до сада, а што је наишло на одјек у Јужној Африци. Колико је Кустурица познат и признат, говори и податак да његов рад и његове филмове изучавају студенти глуме на академијама у Јужној Африци.

- Овдје сам да уручим награду и укажем част и поштовање Емиру Кустурици, а ова наградау је једна од најпрестижнијих са афричког континента. На овај начин желимо да прославимо и поздравимо једног од највећих српских синова који ради широм свијета. Све оно што он говори кроз своју музику и филмове су приче које се протежу кроз многе заједнице. Кустурица је дотакао многе душе и то посебно у Африци - рекао је Золани Мкива.

Рад Емира Кустурице с великим занимањем прате у Јужној Африци и у току су преговори да у скоријој будућности посјети ову земљу.

Жарко Тармач, бизнисмен из Јужне Африке, рекао је да у тој земљи радо гледају Кустуричине филмове, те да су они изузетно цијењени, због чега се надају да ће из славни режисер ускоро и посејтити.

Проглашењем најбољих филмова и додјелом Златног, Сребреног и Бронзаног јајета вечерас ће бити свечано затворен 12. Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф.