latinica  ћирилица
17/01/2019 |  18:25 ⇒ 18/01/2019 | 08:57 | Аутор: РТРС

Путин у Београду: Русија важна за стабилност Балкана (ФОТО)

Руски предсједник Владимир Путин завршио је званичну посјету Србији, а на аеродрому "Никола Тесла" испратио га је предсједник Србије Александар Вучић. Путин је пред одлазак посјетио Храм Светог Саве на Врачару заједно са предсједником Србије Александром Вучићем и Његовом светошћу патријархом српским Иринејом.

Руског предсједника дочекали су највиши званичници Србије, као и више хиљада грађана. Путин је, Орденом Александра Невског, одликовао српског предсједника Александра Вучића, који је поручио да Москва увијек може рачунати на Србију као савезника.

Са Путином је у Београд допутовала бројна делегација, а са српским домаћинима потписан је и велики број споразума. Авион са предсједником Путином на београдски аеродром "Никола Тесла" слетио је неколико минута послије 13.00 часова.

Руског предсједника дочекао је предсједник Србије, Александар Вучић, а одмах након дочека двојица предсједника упутила су се на Гробље ослободилаца Београда и положила вијенце.

Свечани дочек предсједнику Путину, уз инторнирање химни двију земаља и свечане плотуне, организован је испред Палате Србије.

Услиједили су и званични састанци, прво у ужем, а затим и у ширем формату, који су резултовали потписивањем 21 споразума.

- Трговинска размjена напредује у озбиљним процентима. Увоз из Русије је већи за 30 одсто него претходних година, извоз из Србије је већи за 4,1 одсто. Такође, хоћу да кажем да сви наши договори и споразуми по питању развоја инфраструктуре, односа у области енергетике не само да се развијају, него су на највишем могућем нивоу, рекао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Управо је енергетика једна од области у којој двије земље највише сарађују. Вучић је поновио да је Србија заинтересована за руски гас, а Путин да је Русија спремна да финансира наставак изградње гасовода турски ток кроз Србију, за шта је припремила милијарду и 400 милиона долара.

Фото:Sputnik / Nataša Milosavljević

- Ми практично припремамо тај посао, уствари га почињемо, али на крају крајева све ће зависити од других земаља. Између осталог земаља ЕУ, колико су оне у стању да одбране своје суверене националне интересе у дијалогу са европским структурама, рекао је Путин.

Руска улагања најављена су и у области жељезничке инфрастурктуе, а велика пажња посвећена је областима иновација и дигитализације, на које се односи чак трећина потписаних споразума. У Београд је са руском делегацијом дошло и око 40 представника високотехнолошких компанија, који траже партнере у Србији.

- Као предсједница Владе желим да Вам гарантујем да ће Влада Републике Србије бити ту за вас, да ћемо обезбиједити најбоље могуће услове за рад у Србији, за сарадњу између Србије и Руске Федерације, у овом новом дигиталном окружењу и економији знања, истакла је Ана Брнабић, предсједница Владе Републике Србије.

Савјетник Владимира Путина за информационе технологије Дмитриј Песков истакао је да су недавно почели сарадњу са Владом Србије и да су задовољни брзином и квалитетом сарадње.

- Заиста се налазимо у јединственом тренутку, када успостављамо нова правила живота у дигитално вријеме. Надамо се да ћемо изградити таква правила и такве традиције, које неће бити ништа лошије од оних које су Србија и Русија имали у претходном периоду, додао је Песков.

Предсједник Србије захвалио је Путину на подршци коју Русија пружа Србији када је ријеч о њеном тероторијалном интегритету, поручивши да ће Русија у Србији увијек имати савезника. Неизбјежна тема била је Косово, а двојица предсједника подијелила су забринутост када је ријеч о рјешавању овог проблема. Поручено је да ће Русија бити подршка Србији и на овом питању, јер посљедњи потези руководства самопроглашеног Косова, попут увођења царина или покушаја формирања војске Косова, могу да наруше стабилност Балкана.

- Руски став је добро познат - ми се залажемо за постизање виталног и узајамно прихватљивог рјешења Београда и Приштине на основу Резолуције 1244. Неопходно је, мени се чини, са већим поштовањем се опходити према међународном праву и само у том случају може да се бори за праведно рјешење, сматра Путин.

Предсједник Србије је нагласио да без Русије, и због снаге Русије у Савјету безбједности Уједињених нација, потпуно је јасно да никаквог рјешења неће бити.

- Ја ћу се прије сваког решења посавјетовати са предсједником Путином, додао је Вучић.

За посебне заслуге у развијању руско-српских односа Путин је Вучићу уручио орден Александра Невског, једно од највиших државних признања Русије.

Фото: twitter.com/ineveus)

Најављено је и да ће Русија донирати још пет милиона евра за завршетак Храма Светог Саве на Врачару, али и вратити Србији 166. страницу Мирослављевог јеванђеља, која се дуже од 150 година налази у Санкт Петербургу, одвојена од оригинала.

Путин је, на крају посјете, посјетио Храм Светог Саве, а на улицама Београда поздравило више од 120 хиљада грађана.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Долазак Путина у Србију
Фото: РТРС

Долазак Путина у Србију
Фото: РТРС

Долазак Путина у Србију
Фото: РТРС

Долазак Путина у Србију
Фото: РТРС

Вучић и Путин
Фото: РТРС

Вучић и Путин - полагање вијенаца
Фото: РТРС

Вучић и Путин - полагање вијенаца
Фото: РТРС

Путин у Србији
Фото: РТРС

Путин у Србији (фото: Sputnik / Милош Ћурчин)
Фото: РТРС

Путин у Србији (фото: Sputnik / Милош Ћурчин)
Фото: РТРС