latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:49 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

ИЗ МИНУТА У МИНУТ: Путин у посјети Србији (ВИДЕО)

У званичну посјету Србији, четврти пут, стигао је предсједник Руске Федерације Владимир Путин. Он је на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем захвалио на топлој добродошлици. Вучић је поручио да су Србија и Русија искрени пријатељи.

20:18 - Руски предсjедник Владимир Путин завршио је посjету Србији.

19.25 - Предсједници Србије и Русије су симболично уградили дијелове мозаика на којем раде руски умјетници.

19.23 - Александар Вучић и Владимир Путин обишли су крипту Храма, гдје су запалили свијеће.

19.01 - Руски предсједник Владимир Путин стигао је у Храм Светог Саве, преноси Спутљик

18.50 - Путина испред Храма Светог Саве чека више од 100 хиљада грађана 

18:40 - Патријарх Иринеј стигао је у Храм Светог Саве, у његовом друштву су Милорад Додик и Жељка Цвијановић

18.20 - Састанак предсједника Руске Федерације Владимира Путина са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

16.52 - Неколико хиљада грађана кренуло је са београдских Теразија ка Храму Светог Саве на Врачару, како би дочекали долазак предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Србије Александра Вучића.

16.40 Након додjеле ордена, почела је конференција за медије двојице предсjедника.

16.30 Предсједник Русије Владимир Путин уручио је предсједнику Србије Александру Вучићу Орден Александра Невског.

16.20 Церемонија размјене потписаних докумената

16.05 – Почео је пленарни састанак свих чланова делегација двије земље. Очекује се и потписивање билатералних докумената у присуству двојице предсједника.

16.00 - Предсједник Србије Александар Вучић констатовао је да су на данашњим састанцима размотрене све теме и захвалио Путину за пријатељску подршку Србији у очувању територијалног интегритета.

- Наша сарадња је данaс другачија, обимнија и свеобухватнија него што је била у годинама које су претходиле. сарадња се истиче у добром разумијевању у свим кључним областима, нарочито у области енергетике, војне сарадње, инфаструктуре саобраћаја, али исто тако и спорта, кулутуре и свих других сфера друштвеног живота, рекао је Вучић.

15.37 - Савјетник за дигитализацију руског предсједника Владимира Путина, Дмитриј Песков, изјавио је да су делегације руских компанија пријатно изненађење нивоом технолошког развоја у Србији.

15.15 - Почели су билатерални састанци чланова делегација, након чега се очекује и потписивање билатералних докумената у присуству двојице предсjедника.

14.58 - Дочек Путина уз црквена звона и плотуне 

14.39 - Очекује се да ће састанак двојице предсједника у проширеном саставу трајати око сат времена, јавља Спутњик.

14.17 - Почео састанак Путина и Вучића у Палати Србија

"Србија и Русија су искрени пријатељи, хвала вам лично, предсједниче Путине на труду, раду, поштовању и љубави за изградњу руско-српских односа", рекао је Вучић.

Он је подсјетио на економске успјехе у односима Србије и Русије, као и у војној сарадњи.

Путин и Вучић (Фото: РТРС)

14.00 - Предсједници Путин и Вучић стигли су пред Палату Србија уз звуке црквених звона и почасне плотуне.

Почасни строј гарде и делегација двије земље са министрима дочекали су Путина уз предсједника Вучића. Чују се почасни плотуни, као и црквена звона.

13.58 - Путинов авион изнад Београда пратили су ловци „миг-29“, које је раније Русија испоручила Србији у оквиру војно-техничке сарадње.

Фото: Twitter - Кремлевский пул РИА

13.55 - У Палату Србија стигли су министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и амбасадор Славенко Терзић, а чека се и долазак предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, јавља Спутњик.

13.47 - Предсједници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин одали су почаст и положили вијенце на споменик Ослободиоцима Београда, као и на споменик Црвеноармејцу, код Новог гробља у Београду.

Вучић дочекао Путина на црвеном тепиху (Фото:© Sputnik / Александар Милачић)

13.25 - У Палату Србија стигао је дио руске делегације у којој је и директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин.

13.20 - Колона с предсједницима Путином и Вучићем кренула је ка Гробљу ослободилаца Београда, гдје ће положити вијенце, преноси Спутњик.

13.09 - Предсједник Србије Александар Вучић дочекао је предсједника Русије Владимира Путина на црвеном тепиху.

Вучић-Путин (Фото: Танјуг)

13.07 - Путинов авион слетио на београдски аеодром.

Путин у Београду (Фото: РТРС)

12.49 - Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић присуствовала је у Београду потписивању уговора између предузећа "Инфраструктуре железнице Србије" и руских жељезница "РЖД интернешнел" о новим пројектима на Жељезници Србије, вриједних 230 милиона евра.

Путинова лимузина (Фото:© Sputnik / Радоје Пантовић)

12.40 - За посјету предсједника Русије влада изузетно велико интересовање новинара, а из Београда ће о посјети Путина, њеним димензијама и порукама извјештавати готово 600 новинара, сниматеља и фоторепортера из 160 редакција, пише Танјуг.

Новинари (Фото:© Tanjug / Тања Валич)

12.26 - Дио руске делегације стигао је на Гробље ослободилаца Београда.

12.20 - Три "мига 29" који ће пратити предсједника Русије Владимира Путина када уђе у ваздушни простор Србије су велика почаст, али прије свега су у функцији безбједности, изјавио је данас генерал у пензији Видосав Ковачевић.

Ковачевић је истакао да је Србија једина земља у региону која има способно ваздухопловство које чува своје небо, и то захваљујући војној помоћи Русије, пише Спутњик.

Српски радари већ прате Путинов авион (Фото: Sputnik / Оливера Икодновић)

12.15 - И шарпланинац Паша ког ће предсједник Србије Александар Вучић поклонити Владимиру Путину очекује долазак свог новог газде у Београд. Тромјесечно штене је управо окупано и спремно за дочек.

Шарпланинац Паша, поклон за Путина Фото : Председништво Србије

12.02 - Вођа "Ноћних вукова" из Србије Саша Савић заједно са својим пријатељима дочекаће предсједника Русије Владимира Путина испред Храма Светог Саве.

Владимир Путин (Фото: Sputnik / Mikhail Klimentyev)

11.32 - Билборди и плакати захвалности Путину у Лепосавићу

11.25 - Авион са руским привредницима, који су дио делегације коју предводи предсједник Русије Владимир Путин, слетио је на београдски аеродром, јавља Спутњик.

11.23 - Проба почасних плотуна испред Палате Србија.

Путин слетио у Београд (Фото: Танјуг)

11.08 - Предсједнички авион тренутно се налази изнад Новог Сада.

Путинов авион за Београд (Фото© flightradar24.com / screenshot)

10.58 - Први авион из делегације предсједника Русије Владимира Путина ушао је у ваздушни простор Србије, јавља Спутњик.

10.51 - На паркингу у близни ВИП терминала београдског аеродрома "Никола Тесла" већ је паркирана лимузина којом ће се предсједник Русије Владимир Путин возити у Београду.

Ријеч је о моделу Аурус Сенат, из серије "кортеж", а лимузина је направљена специјално за Путина, па се назива и "Путиномобил". 

Путинмобил (фото:Sputnik / Press Service of the President of Russia/Mihail Metzel/Poo)

Више о овој лимузини читајте у посебном тексту.

10.47 - Руски предсједник Владимир Путин упозорава Запад на Балкан, док му Србија припрема раскошну добродошлицу, пише данас британски сервис Би-Би-Си уочи Путинове посјете Београду.

10.25 - На аутопуту од центра града ка аеродому "Никола Тесла", на који ће, како се очекује, данас око подне слетјети авион са предсједником Русије Владимиром Путином, за сада нема гужви у саобраћају, јавља репортер Танјуга. 

На излазу из Београда, дуж аутопута који је украшен заставицама Русије и Србије, распоређени су припадници полиције на сваких 100-200 метара.

На самом аеродрому "Никола Тесла" присутан је велики велики бој припадника полиције и обезбјеђења.

09.47 - Судећи према сервису за праћење летова у свијету "Флајт радар", предсједнички авион Владимира Путина полетио је са аеродрома Внуково у Москви ка Београду и тренутно је изнад Бјелорусије, јавља Спутњик.

Лет авиона можете пратити овдје.

Путинов авион за Београд (Фото© flightradar24.com / screenshot)

09.45 - За вријеме посјете руског предсједника Владимира Путина Србији биће потписан 21 споразум и меморандум о разумијевању, од чега ће чак трећина бити из области иновација и дигитализације.

09.04 - Редовност сусрета предсједника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића показатељ је добрих односа двије земље, рекао је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.

09.02 - Сјевер Косова и Метохије окићен је руским заставама и фотографијама руског предсједника Владимира Путина, поводом његове данашње посјете Београду.

Синоћ је у Београд допутовао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Мјере обезбјеђења подигнуте су на највиши ниво, ангажовано је више од седам хиљада припадника безбједносних служби, а у престоницу Србије допутовали су и руски безбједњаци.

Москва је потврдила да ће једна од тема бити и продужетак гасовода "Турски ток", а и потписивање више билатералних споразума. Вучић је у интервјуу агенцији "Тас" истакао да је Србија поуздан партнер Русији, јер кад нешто каже, то и уради. Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић каже да његов долазак не мора да значи нарушавање односа са Европском унијом.

Званичну посјету Путина Београду и у међународним круговима виде као један од најзначајнијих политичких сусрета, у тренутку када је све ближа могућност директног ангажмана водећих сила у рјешавању косовског проблема, преноси Спутњик.

На програму и порталу РТРС-а, данас можете да пратите детаље Путинове посјете Београду. 

Долазак Путина у Србију
Фото: РТРС

Долазак Путина у Србију
Фото: РТРС

Долазак Путина у Србију
Фото: РТРС

Долазак Путина у Србију
Фото: РТРС

Вучић и Путин
Фото: РТРС

Вучић и Путин - полагање вијенаца
Фото: РТРС

Вучић и Путин - полагање вијенаца
Фото: РТРС

Путин у Србији
Фото: РТРС

Путин у Србији (фото: Sputnik / Милош Ћурчин)
Фото: РТРС

Путин у Србији (фото: Sputnik / Милош Ћурчин)
Фото: РТРС