latinica  ћирилица
19/01/2019 |  12:39 | Аутор: СРНА

Николетић: Оно што култура дотакне, то је нови живот

Тоде Николетић из Црвенке, један од најомиљених српских дјечијих писаца данашњице, каже да је Међународни фестивал поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву, као један од настаријих на овим просторима, јасно показао да је изузетно потребан српском народу за развој културе на овом подручју након свих голгота које је прошао.
Тоде Николетић, Међународни фестивал поезије за дјецу и младе - Фото: СРНА
Тоде Николетић, Међународни фестивал поезије за дјецу и младеФото: СРНА

"Ако не бисмо имали овакве манифестације, стопили бисмо се у потрошачко друшто, асимилирали у одређену догму и не би ништа паметно могли да получимо. Зато је култура, као феномен удруживања различитости, најбоља полуга разумијевања. Највећа вриједност овог фестивала јесте то што он одраста уз дјецу", наглашава Николетић.

Овај дјечији писац, који је учесник свих 17 досадашњих скупова Међународног фестивала поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву, каже да је овај фестивал важан као посљедњи концентрични круг српске културе и, прије свега, српског поимања културног и националног идентитета уопште.

Николетић каже да највећа корист од Фестивала у Источном Сарајеву није само представљање великих пјесничких ријечи, него и упознавање младих о модерним књижевним критеријумима.

"Путем креативних радионица и сусрета са авангардним умјетницима наша дјеца стекла су изузетно искуство и отуда нас храбри ерупција даровитости. Веома је битно нагласити да су дјеца схватила и улогу ставараоца и нагон за сваралаштвом. То је једини начин да се оправдамо овој малој планети, која се окреће као кликер", каже каже Николетић.

Он наглашава да га посебно радује чињеница да је један од писаца који је свих протеклих 17 година редовни учесник Међународног фестивала поезије за дјецу и младе у Источном Сарајеву и да му је драго што је "зачетник лепе мисије" и што се уградио у темељ овог дивног дјечијег пројекта.

"Најважније је, заправо, да сви градимо ову кућу која се зове наш национални интерес и наш културни идентитет, и зато и постоје овако значајни фестивали, који на најбољи начин славе све оно што је велико, добро и узвишено", рекао је Николетић.

Он поручује да народ никако не смије да постане конзумент хедонизма, јер треба да буде покретач нових неуништивих духовних вриједности.

Свечаном академијом "Тражим помиловање" 12. децембра у Културном центру Источно Ново Сарајево отворен је тродневни 17. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе, који је ове године био посвећен великој српској пјесникињи Десанки Максимовић.

Мото овогодишњег фестивала инспирисан је циклусом пјесама "Тражим помиловање, лирска дискусија са Душановим закоником", што је била и тема овогодишњег конкурса за младе пјеснике од 18 до 30 година.

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, док су генерални медијски покровитељи Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА