latinica  ћирилица
21/01/2019 |  07:43 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Почело друго полугодиште у основним и средњим школама

У Републици Српској данас је почело друго полугодиште у основним и средњим школама.
Ђаци - Фото: РТРС
ЂациФото: РТРС

Школе су спремно дочекале наставу. Проблеми које су поједине школе имале са гријањем су отклоњени тако да се нaстава одвија у топлим учионицама.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић честитала је данас почетак наставе у другом полугодишту школске 2018/2019. године у школама у Српској, изразивши задовољство чињеницом да су наставницима повећане плате, те се планира и наставак мјера за побољшање положаја просвјетних радника.

Поводом почетка наставе, Тривићева је посјетила подручно одјељење Основне школе "Милан Ракић" у бањалучком насељу Новоселија. То је једна од школа која је из програма инвестиција добила нови намјештај.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске позвало је возаче да данас буду посебно опрезни приликом вожње у близини школа и вртића јер почиње друго полугодиште.

Из Одјељења МУП-а Српске за односе са јавношћу саопштено је да посебну пажњу треба водити при заустављању и паркирању возила у зонама школа и вртића, јер паркирање на мјестима која за то нису предвиђена може онемогућити кретање пјешака и натјерати их да се крећу по коловозу.

"Савјетујемо и родитеље да дјецу, нарочито нижих разреда, упознају о саобраћајним правилима. Родитељи треба да упозоре дјецу да не претрчавају коловоз, да ходају пажљиво у колони једно иза другог, поготово на мјестима гдје нема тротоара, да користе обиљежене пјешачке прелазе, а уколико их нема да користе најкраћи пут, те да га прелазе само када у близини нема возила", наведено је у саопштењу.

Из МУП-а су апеловали да возачи брзину прилагоде условима и стању на путевима, који ће бити отежани због најављеног погоршања временских прилика за сљедећу седмицу.