latinica  ћирилица
23/01/2019 |  15:54 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Оштра реаговања из Српске на саопштење СДА

Из Републике Српске оштра реаговања на саопштење СДА да ће путем својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је Срни да се СДА опасно поиграва са БиХ.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да је сулуда најава СДА да ће покренути правну процедуру преиспитивања имена Републике Српске јер је Српска трајна и уставна категорија која је међународно верификована.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас да је најава Странке демократске акције да ће, преко својих представника у заједничким институцијама БиХ, покренути правну процедуру преиспитивања имена Републике Српске провокаторска и да представља рушење Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума.

Члан Предсједништва СНСД и посланик те странке у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац, осудио је данашњу најаву СДА да ће путем својих представника у државним институцијама покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

Намјера СДА да пред Уставним судом БиХ оспорава име Републике Српске могуће је тумачити на два начина, сматра предсједник Уједињене Српске и предсједник Српског клуба у Представничком дому БиХ Ненад Стевандић.

Реагујући на најаву СДА о преиспитивању назива Републике Српске пред Уставним судом БиХ, посланик у Народној скупштини Републике Српске и члан Главног одбора Социјалистичке партије Горан Селак изјавио је да би представницима СДА било много паметније да реторику сукоба оставе у прошлом времену, гдје и припада, а да умјесто Републике Српске, почну да преиспитују начине како да побољшају квалитет живота народу који их је бирао.

Марко Павић, предсједник ДНС реаговао је поводом најаве СДА да ће преко својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања тренутног назива Републике Српске.

Душанка Мајкић, посланица СНСД-а у Парламенту БиХ, каже да у БиХ стално стоји спреман свилег гајтан који је увијек пријетња и да је само питање тренутка када ће га повући.

Република Српска је камен-темељац БиХ и без Српске нема ни БиХ, изјавио је Срни предсједник НДП-а Драган Чавић, коментаришући намјеру СДА да пред Уставним судом БиХ буде преиспитан назив Република Српска.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да захтјев СДА за промјеном назива Република Српска води "у неизвјесност, неповјерење, сукоб и потпуно блокаду БиХ" и поручио да ће Република Српска остати трајна и неупитна.

Најаву нове иницијативе СДА, оштро су осудили и представници Борачке организације Републике Српске и правни стручњаци. Поручују, име Републике Српске је неупитно, а иницијатива СДА осуђена на пропаст.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је најава СДА небулозна и шизофрена.

Адвокат Крстан Симић нагласио је да име Републике Српске не представља дискриминацију.