latinica  ћирилица
13/02/2019 |  12:46 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Јавна предузећа да допринесу буџету Српске

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Добоју да је жеља Владе да јавна предузећа у Српској доведе у позицију да они доприносе буџету Српске, а тиме и свим њеним грађанима, а не само да постоје сами због себе.

На питање новинара да прокоментарише изјаву директора "Електропривреде" Републике Српске Луке Петровића да неће бити запошљавања у овом предузећу, Вишковић је рекао да се забрањује запошљавање непродуктивне радне снаге у јавним предузећима, односно оне које у свим тим предузећима има и вишка.

Подсјетивши да је Влада Српске промовисала и приликом избора, али и кроз експозе да ће под посебан плашт јавности или интересовања ставити јавни сектор и јавна предузећа, Вишковић је изјавио новинарима да у јавним предузећима може бити само контролисани пријем радника.

Он је појаснио да се радници могу запошљавати на мјесто оних који су отишли у пензију или је на неки други начин дошло до упражњеног радног мјеста, али и уколико су људи неопходни да би систем функционисао.

- Имамо примјер Жељезница Републике Српске гдје нећемо дозволити запошљавање непродуктивне радне снаге, али ако затреба машиновођа или стручан радник на одржавању система, таквог човјека морамо примити. И тако у свим јавним предузећима. Значи, људи из струке која је неопходна за још боље функционисање система биће запошљавани - истакао је Вишковић.

Повезане вијести:

Вишковић у Добоју: Влада ће подржати низ пројекат

Вишковић и Лукач отворили нови објекат Полицијске станице у Добоју