latinica  ћирилица
14/02/2019 |  11:40 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Концерт Александра Хаџи - Ђорђевића у Музеју Херцеговине

У Галерији Музеја Херцеговине, за све љубитеље акустичне гитаре уприличен је концерт Александра Хаџи - Ђорђевића, професора Факултета музичке умјетности из Београда.

Ово је четврто гостовање познатог гитаристе у граду на југу Српске, а у организацији Музичке школе Требиње и Музеја Херцеговине.

Током једночасовног програма један од значајнијих умјетника класичне гитаре у Србији, Александар Хаџи - Ђорђевић присутне Требињце почастио је композицијама из 17. вијека.

Иначе, на сваком његовом представљању, каже, програм буде разнолик, пропраћен хронолошки, и цијели репертоар гитаре који сеже далеко у прошлост, труди се да представи публици.

- Увијек се трудим да представим најшири могући репертоар који обухвата гитару. Свирао сам нешто од барока, романтичне композиције Шуберта, до класичне шпанске композиције - каже Хаџи - Ђорђевић.

У склопу дводневне посјете Требињу, Ђорђевић је одржао и мастер клас ученицима са Одсјека гитаре у Музичкој школи Требиње.

- Професор је изразио жељу да ради и са ученицима и да на тај начин прати наш одсјек гитаре. Радио је са ученицима Основне и Средње музичке школе, истакла је Душанка Бабић, директор Музичке школе.

Александар Хаџи - Ђорђевић школовао се на Музичкој академији у Прагу у класи професора Шћепана Рака и Мартина Мисливечека.

Његова умјетничка дјелатност одвија се паралелно и подједнако успјешно на два колосијека - као професора гитаре, педагога и као концертног гитаристе.

Након концерта у Галерији Музеја Херцеговине, Ђорђевићу у марту предстоји америчка турнеја.