latinica  ћирилица
23/02/2019 |  18:11 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Олујно невријеме у Требињу нанијело огромну штету

Олујни вјетар, који је протекле ноћи захватио подручје Требиња и Херцеговине, причинио је огромну материјалну штету.

У Требињу је, може се рећи, страдало све што се нашло на путањи најјачих удара вјетра.

Највеће, вишемилионско оштећење, претрпио је недовршени затворени базен, на коме су порушени кров и кровна конструкција.

Оштећени су поједини друштвени објекти, школе, породичне куће, пластеници, градски парк. Усљед удара вјетра, највећи дио Херцеговине, до поподневних часова био је без напајања струјом. На сву срећу, посљедица по људски живот није било.

Олујни вјетар, са орканским ударима претходне ноћи достизао је брзину од преко стотину километара на час. У раним јутарњим часовима, приликом једног удара, вјетар је потпуно скинуо кров и поломио кострукцију на недовршеном затвореном базену, чија је вриједност већа од десет милиона марака. Дијелови крова завршили су у ријеци Требишњици.

На више десетина кућа, вјетар је побацао или помјерио цријеп. Страдали су и кровови појединих трговачких центара, на средњој школи, страдали су и пластеници.

Снажан вјетар поломио је или ишчупао стабла у Градском парку.

Због олујног вјетра, који и даље дува, засједао је Штаб за ванредне ситуације. Установама и предузећима наложио је приоритете - заштиту живота становништва, стављање у функцију људства и механизације за рашчишћавање и помоћ, мобилност у сагледавању стања по мјесним заједницама.

- Јутрос је тих захтјева највише било, наше екипе су стално на терену, доста тога смо урадили и рашчистили - каже Миљан Томашевић, шеф одсјека за Цивилну заштиту Града Требиња.

- Циљ је заштита живота, ми ћемо вечерас и ноћас појачати активностти на заштити имовине, а тако и сутра - поручује Веселин Милићевић из Полицијске станице Требиње.

Велики дио требињске територије, подручја Билеће, Гацка и Берковића, до послијеподневних часова, били су без напајања струјом, због квара на 110 киловолтном далеководу у Требињу. И подручје Невесиња, које се снабдијева струјом из правца Мостара, остало је без уредног снабдијевања, због пада два далеководна стуба.

- Тамо је ситуација тешка и сложена, радиће се најмање три дана, ми ћемо покушати алтернативним водом, радови су у току, да доведемо струју са десеткиловолтног далековода из правца Берковића - напомиње Небојша Рикало, извршни директор за техничке послове Електро Херцеговина.

Нестанци струје забиљежени су и на подручју Љубиња. Дежурне екипе електродистибуција санирају кварове на нисконапонској мрежи, гдје то услови допуштају.
Екипе комуналаца и ватрогасаца, имале су пуне руке посла на рашчишћавању. Ватрогасци су се борили и са пожаром у рејону Дријена, у граничном појасу са општином Равно, уз пут Требиње – Дубровник.

- Штитимо куће и имовину, за сада нема опасности, мислим да ћемо успјети да га зауставимо, отежавајућа околност је изузетно јак вјетар, пожар се креће брзо - наглашава Трипо Ћук, командир Територијалне ватрогасне јединице Требиње.

Прогностичари најављују да ће опасност од олујних удара вјетра трајати до сутра. Из градског Штаба за ванредне ситуације позвали су становништво да се не креће на отвореном, без пријеке потребе.

Повезане вијести:

Ћурић: У олујном невремену причињена штета од више милиона КМ