latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:15 ⇒ 25/02/2019 | 08:04 | Аутор: РТРС

Требава тражи прикључак на коридор 5Ц

До краја марта код Добоја почиње градња првих километара аутопута коридора 5Ц.

Становници Требаве траже прикључак на овај аутопут на десној страни ријеке Босне, о чему су упознали и надлежне у предузећу Аутопутеви Републике Српске.

Иницијатива је потекла од мјештана мјесних заједница Бушлетић и Товира на чијем подручју се гради петља и аутопут, али би прикључак на коридор 5Ц, са регионалног пута Добој-Модрича, користио становницима 14 мјесних заједница Требаве.

Мјештанин Бранко Јоксимовић каже да очекују да у марту почну радови на дионици од шест километара и двије петље, а овдашњи становници имају интерес да прикључак на аутопуту буде са десне стране обале Босне.

Војо Јовановић из Кожухе истиче да је изградња аутопута шанса и да становници остану на овим просторима, јер без тога  нема ни опстанка народа.

Прикључак на коридор 5Ц пројектом је предвиђен у Подновљу на лијевој страни Босне, али то није рјешење за становнике требавских насеља. Ако дође до договора, прикључак би могао да се гради на потезу од Товире до Кожуха.

- Ми сматрамо, а вјерујемо да ће и студије то показати, да је оправдано да се изгради једна петља на средини од Добоја до Модриче, гдје би се обезбиједио овај прикључак и директни спој десне обале Босне и требавских села с аутопутем - каже Душан Топић, директор Аутопутева Републике Српске.

Град Добој пружиће пуну подршку да би прикључак на аутопут био изграђен.

Борис Јеринић, градоначелник Добоја, каже да су обавезе града да иницира да се у јавну расправу уврсти да заједно са Аутопутевима нађу идејно рјешење гдје би то било најпрактичније, јер има један технички проблем, а то је прелазак преко  жељезничке пруге.

Градња дионице аутопута 5Ц од шест километара од Товире до Костајнице почиње у марту, а новац је обезбијеђен. Дио је коридора од 46,6 километара који пролази кроз Републику Српску.

- Радимо на обезбјеђењу новца даље од Костајнице до границе са ФБиХ до Путниковог Брда, а сјеверни дио од Товире до Вукосавља и даље према Брчком и Бијељини. Ту се већ преговара са више партнера и тражимо најповољнији финансијски модел за финансирање - навео је Топић.

На Требави живи око 15.000 становника, а прикључак на аутопут коридор 5Ц, значио би, кажу, много не само за њих већ и за град Добој.