latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:48 | Аутор: СРНА

Подршка Демократском фронту у Црној Гори

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта подржао је захтјеве Демократског фронта у борби за права српског народа у Црној Гори гдје се "спроводи дискриминација Срба и угрожавају њихова основна права".
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта сматра да Срби у Црној Гори треба да добити статус конститутивног народа, а српски језик треба да постане службени језик.

Према његовим ријечима, потребно је да се обезбиједи пропорционално запошљавање Срба, јер их у државној управи ради свега око седам одсто, а према попису их је трећина.

Срби у Црној Гори немају никакав статус, јер нису ни мањина ни конститутиван народ и не могу да учествују у власти. Српским језиком говори највећи проценат грађана Црне Горе, али он у Уставу није службени, већ се третира као језик другог реда, навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да то потврђује поразна чињеница да је српски језик у суштини избачен из основних и средњих школа, као и из наставних планова и програма.

Линта је истакао да су Срби у Црној Гори процентуално бројнији од Албанаца у Македонији који имају сва права, као и да су Албанци у Македонији конститутиван народ и да се без њих не може формирати власт.