latinica  ћирилица
11/03/2019 |  17:43 ⇒ 12/03/2019 | 07:59 | Аутор: РТРС

РТРС с узгајивачима шарпланинаца, чији су власници и Путин и Вучић (ФОТО)

Током недавне посјете руског предсједника Владимира Путина Србији, пажњу свјетских медија привукао је необичан поклон који је добио. Шарпланинац Паша лако је освојио симпатије јавности, а и руског предсједника.

Слика на којој предсједник Србије Александар Вучић поклања руском предсједнику Путину шарпланинца Пашу обишла је свијет.

Фото: Предсједништво Србије

У одгајивачници породице Ћулибрк кажу да је Паша плод брижљиве селекције и најбољих линија, а то што је поклоњен тако важном госту за њих је огромна част и понос, иако испрва нису знали коме је намијењен.

- Нисам одмах знао, јесам знао да ће бити поклоњен и да негдје на начин на који су га бирали видио сам да је потребно да буде пас баш квалитетан. Касније, наравно, кад сам то сазнао – огромно одушевљење, срећа - рекао је Драган Ћулибрк, одгајивач.

Паша има изузетан педигре, ријеч је о псу у којем су спојене најбоље карактеристике његове расе.

Шарпланинац Паша (Фото:Председништво Србије)

- Његови преци су врхунски пси, врхунске линије. Зна се неких седам-осам генерација. Он је осма генерација која је код мене у одгајивачници, а и прије тога се зна неколико кољена још уназад - додје Ћулибрк.

Ћулибрк узгаја шарпланинце већ тридесетак година, а његови пси доспјели су у многе европске земље, али и на друге континенте. Шарпланинац је, каже, пас-витез, са витешким срцем, а специфичан је по свом карактеру.

Шарпланинац је једна од најраније регистрованих раса паса у свијету. Уписан је под бројем 41 давне 1939. године.

Бројна признања освојена на такмичењима и изложбама потврђују посвећеност којом се Драган бави својим хобијем. У леглу из којег потиче Паша било је, каже, неколико паса - један од њих, Пако, недавно је за рођендан поклоњен Александру Вучићу, а и други би, наговјештава тајанствено, у наредном периоду могли бити поклоњени важним особама.