latinica  ћирилица
12/03/2019 |  11:23 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

На зворничким њивама ове године већ 38 пожара

Лијепо вријеме крајем фебруара и почетком марта омогућило је зворничким ратарима да уреде њиве, спале коров и ниско растиње.

Међутим, неопрезност и немар изазвали су бројне пожаре на отвореном. Од почетка године у Зворнику 38, а у посљедњих 20 дана, чак 26 пожара.

Није било жртава, али је причињена знатна материјална штета.

Горјела је трава, ниско растиње, воћњаци и шума, али и помоћни објекти.

У претходне три седмице зворнички ватрогасци имали су пуне руке посла.

 -У овој години смо имали више интервенција у односу на претходне године због учесталих паљења на отвореном, због шумских пожара и ниског растиња - каже ватрогасац Срђан Тодоровић.

- Проблем је чињеница да се грађани, када се отме пожар и када не могу да га контролишу, повуку и оду кући и тај пожар остане да гори. Тек се у вечерњим сатима, ако се ради о њивама које су ван насељеног мјеста, тај пожар примјети, односно види се тај одсјај и пламен, што нам отежава гашење - додаје Саша Илић, замјеник командира Ватрогасне јединице Зворник.

Главни узрок највећег броја пожара јесте људски немар. Бројни апели надлежних о уздржавању од паљења на отвореном, односно да се спаљивање корова и растиња ради у контролисаним условима, нису имали ефекта.

 -Оно што је најгоре и најиндикативније јесте  то да је да се већина пожара сваке године јавља на истом мјесту, што значи да су исти узрочници пожара.  Надам се да ће у новом Закону о заштити од пожара бити мало јаче казнене мјере - наглашава Илић.

Надлежни апелују на грађане да никако сами не покушавају угасити пожар, већ да у случају неконтролисаног ширења ватре, позову у помоћ ватрогасце на број 123 или полицију на број 122.