latinica  ћирилица
13/03/2019 |  16:38 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Хоће ли и Невесињска олимпијада на заштићену листу свјетске баштине?

Након змијањског веза и брања траве иве на Озрену, Српска би, до наредне године, могла да добије и трећи заштићени елемент нематеријалог културног насљеђа на листи УНЕСКО. Музеј Херцеговине из Требиња и Министарство просвјете и културе покренули су процедуру номиновања Невесињске олимпијаде за листу заштићене свјетске баштине.

Дуже од вијека и по на Невесињском пољу крајем љета окупљали су се млади и стари из овог краја, а временом и са свих страна Балкана. Долазе да се огледају у витешким и традиционалним надметањима, да виде ко може више скочити, ко ће даље бацити камен, чији коњ је бржи... Традиција из средине 19. вијека очувана је до данас, и заслужује да се нађе на УНЕСКО листи, сматрају иницијатори идеје.

- Невесињску олимпијаду ћемо кандидовати као народну праксу и то ће бити четврти елемент из БиХ који је номинован и прихваћен од стране УНЕСКО, а трећи из Републике Српске - навела је Божана Ђузеловић, етнолог у Музеју Херцеговине.

Изложба организована у Музеју Херцеговине прва је у низу садржаја, у оквиру промовисања номинације Невесињске олимпијаде.

- Много развијеније и веће земље од Републике Српске немају толики број проглашених и уврштених елемената - истакла је Тања Ђаковић, помоћник министра просвјете и културе Српске.

До сада су из Српске на УНЕСКО листу нематеријалне баштине уврштени змијањски вез и брање траве иве на Озрену, а из Федерације коњичко дрворезбарство.

Уколико номинација Невесињске олимпијаде добије позитиван одговор, биће то од огромног значаја и за Српску и за Невесиње.

- Мислим да ова манифестација има великих изгледа да је подигнемо на један већи ниво, не само у спортском, него у туристичком, комерцијалном, и сваком другом смислу - рекао је Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Документарна изложба и приказивање промо филма аутора Драгана Граховца само су дио активности, јер номинација за листу УНЕСКО захтијева много посла и прикупљање обимне грађе. Одговор комисије УНЕСКО биће познат до краја ове или почетком наредне године.