latinica  ћирилица
16/03/2019 |  18:42 ⇒ 17/03/2019 | 13:22 | Аутор: РТРС

Одржана манифестација "Анастасијини дани"

У парохијском дому Храма Светог Саве у Београду одржана је прва пјесничка међународна манифестација "Анастасијини дани".

Ово је прва манифестација, посвећена мајци Светог Саве и супрузи оснивача средњо-вјековне српске државе Стефана Немање. Одржана је у оквиру обиљежавања 800 година самосталности Српске православне цркве.

Лик и дјело прве српске средњовјековне владарке, која је постала светитељка, окупили су на „Анастасијиним данима“ пјеснике из Србије и иностранства. Међународни пјеснички конкурс расписала је Српска краљевска академија научника и уметника. 115 најбољих пјесама нашло се у зборнику „Песмодарје Светој Анастасији“.

- Овдје је око 70 песника, који су заступљени од ових 115, они долазе из свих крајева наше лепе земље Србије, долазе из окружења, имамо ту колегиницу из Македоније, из Бугарске, имамо из Хрватске госте - каже  Мирослав Мишел Болтерс из Српске краљевске академије научника и умјетника.

Ауторима најбољих пјесама уручене су награде. Београђанин Јован Бундало, рођен у Санском Мосту, добио је Велику златну повељу за "Молитву монахиње Анастасије".

- Увијек сам се дивио мајци Светог Саве, јер он је аутокефалност наше цркве, мајка га је родила и тако да сам ја у њој видео велику светицу - напомиње Јован Н. Бундало, добитник Велике златне повеље.

Велика бронзана повеља припала је Аћиму Тодоровићу из Власенице, а повељом је награђен и Ратко Поповић из Челинца.

- Тешко је писати о светитељима, увијек човјек мисли да ће се огријешити о светитеља, али ево, успјело је на неки начин, мени ово није прво признање, више признања сам добио на међународним конкурсима, али ово је једно од посебних и драгих признања - напомиње Ратко Поповић, пјесник из Челинца.

Истакнутим српским ствараоцима уручена су и признања Амбасаде Азербејџана у Србији. Организатори најављују да ће манифестација "Анастасијини дани" постати традиционална и очекују да ће у Обреновцу бити изграђен храм посвећен овој светитељки.