latinica  ћирилица
20/03/2019 |  18:53 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Званичници Српске: Пресуда Караџићу потврда пристрасности Хашког трибунала

Званичници, али и политичке партије у Републици Српској, на данашњу предсуду Радовану Караџићу гледају као на потврду пристрасности Хашког трибунала. То је готово уједначен став, уз напомену да је за Републику Српску оваква предуса очекивана

Ипак, напомињу да је овим Хашки трибунал додатно продубио раздор у БиХ. Иако је Караџић био први предсједник Републике Српске, пресуда њему је индивидуална. Због тога Република Српска неће и не смије трпјети посљедице, став је предсједнице Републике, али и предсједавајућег Предсједништва БиХ. Задатак је, кажу, јасан – очувати мир и радити на јачању Републике Српске.

Хашка пресуда Радовану Караџићу за предсједницу Републике Жељку Цвијановић дио је политичке матрице, којом се покушава правосудним пресудама попунити политички простор и запаковати у црно-бијелу причу по којој су једни агресори, а други жртве. 

- Ви данас као чињенично стање имате ситуацију да неки за које постоје докази да су вадили очи, убијали дјецу, клали итд, да немате никакву пресуду, да су то слободни љдуи који одају. Што је још горе ослобођени су прво у Хагу, а потом и од домаћег правосуђа - истакла је предсједница Српске.

Пресуда Караџићу се, каже, могла и претпоставити, с обзиром на селективан приступ правди. Захваљујући пресудама из Хага истиче, грађани БиХ нису ближи једни другима. 

- Нема ту правде и нема ту никакве правне правуичности да то постоји, онда би третман био исти за све који су починиоци ма ко су они и из којег народа долазе - нагласила је она.

 Политичких посљедица по Српску неће бити, сагласни су и Цвијановићева и Додик. За предсједавајућег Предсједништва БиХ пресуда првом предсједнику Српске је арогантна, цинична и дио је равнања рачуна међу ранијим пресудама. 

- Суочени смо овдје са чињеницом да је изречена та пресуда. Она је индивидуална кривица, она не задире у Републику Српску. Сваку врсту приче о Републици Српској ја одбацујем - категоричан је Додик.

Република Српска већ дуго нема повјерења у Хашки трибунал који је повјерење у БиХ учинио готово немогућим. Грађане позива на мир. 

- Хашки трибунал је довео БиХ до немогуће ситуације, умјесто да је довео да се она кроз повјерење креће у неку врсту заједништва - нагласио је Додик.

Ни предсједник Владе Републике Српске није очекивао блажу пресуду првом предсједнику. Хаг је, каже, данашњим потезом само потврдио досадашњу праксу. 

- Ово није суд који суди по правди и правичности, него више политички суд. Ово све говорим из искуства које смо имали до сада. Хиљаде година су добили Срби за злочине оид тог истог суда, а за злочине над Србима напросто дају се тако олако ослобађајуће пресуде - навео је Вишковић.

 Хашки суд још једном је продубио раздор између народа у БиХ, али је и потврдио своју истинску природу, доказавши пристарност, став је предсједника републичког парламента. Пресудом Караџићу Хашки трибулан потврдио је да је селективан и основан да би Србе и њихове лидере прогласио искључивим кривцима за грађански рат. 

- Хашки трибунал је кроз своју праксу измислио категорије "командна одговорност" и "удружени злочиначки подухват" које су, готово ексклузивно резервисане само за српске официре и политичке представнике, при чему је некима чак пресуђено и за вербални деликт, без обзира што српски политички лидери нису починили ратне злочине за које су осуђени - саопштио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

На пресуду првом предсједнику Републике Српске реаговале су и политичке партије. О Хашком трибуналу судиће историја, тако да ће све који су учествовали у његовом раду бити срамота што су били дио политичког фалсификата, став је СНСД-а.

За СДС, чији је Караџић први предсједник, пресуда је неутемељена и скандалозно неправедна, и само потврђује да је Хашки трибунал превасходно политичка институција. Готово идентични су ставови осталих странака у Републици Српској.